Život s Downovim sindromom

O Downom sindromu u medijima se vrlo malo govori, a uz maksimalno uključivanje osoba s Downovim sindromom u svakodnevne aktivnosti, itekako je bitno i širiti priču o ovome, jer je ona javnosti manje-više nepoznata.
Umanjene sposobnosti
Downov sindrom karakteriziraju umanjene kognitivne sposobnosti osobe, kao i razvoj i fizički rast, te specifične tjelesne karakteristike. Zbog izgleda lica (kose oči) osobe sa Downovovim sindromom nazivaju se i mongoloidima.- Najvažnija je rana intervencija, radi što lakšeg uklapanja u društveni život. Najviše nas koči svijest javnosti, koju nastojimo korigirati. Najviše smeta način na koji se ljudi odnose prema osobama s Downovim sindromom. Treba prije svega shvatiti da se ovdje ne radi o bolesti, kao o nečemu što možemo izliječiti, već o stanju,: Hromozomski poremećaj
Downov sindrom je specifični hromozomski poremećaj kod čovjeka, identificiran kao višak 21. hromozoma. Ime je dobio po britanskom naučniku John Langdon Downu, koji ga je opisao 1866., a prvi put ga je, 1959., identificirao francuski genetičar Jerome Lejeune.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.