Zbog kojih bolesti ne treba da idu u školu

Vidite da se djete ne osjeća baš najbolje, ali niste sigurni da je to dovoljno da sutra izostane sa nastave. Evo jednostavnog vodiča koji su sastavili britanski pedijatri koji će vam možda pomoći. Ali kada se pojave simptomi zbog kojih djete ne bi trebalo da ide u školu, obavezno posjetite lekara.
Groznica
Nema brige – Temperatura do 38 stepeni obično nije znak za paniku. Djeca često imaju jednonoćne temperature koje prođu do jutra. Ako djete ujutro ima normalnu temperaturu, apetit i raspoloženo je – sve je u redu. Kod manje djece (posebno kod beba do četiri mjeseca) svaka temperatura je znak za uzbunu.
Bez škole – Ako i ujutro ima blago povišenu temperaturu, makar 37,5 stepeni, ne treba da ide u školu. Sa temperaturom teško da mogu da prate nastavu, a druga stvar, vjerovatno imaju virus i mogu da zaraze i drugu djecu.
Povraćanje
Nema brige – Djete je povraćalo jednom u toku dana. Vjerovatno nije rječ o infekciji ili zarazi, a ne postoji ni rizik od dehidracije, mada tečnost svakako treba da se nadoknadi. Nekada djeca povraćaju jer im se u želucu skupi sekret iz nosa ili grla – ako je to slučaj, djete je spremno za školu.
Bez škole – Ako je tokom dana povraćalo dva ili više puta, vjerovatno je rječ o infekciji. Pazite na znakove dehidracije – mokri rjeđe nego obično i urin je tamnožute boje, usta su ispucala, a jezik bjel. Često im dajte tečnost, ali pomalo. Posjetite ljekara.
Crvene oči
Nema brige – Ako su beonjače blago crvene ili rozikaste i ako nema jakog iscjetka ili je prisutan providan iscjedak, sve je u redu – vjerovatno je samo rječ o alergiji.
Bez škole – Ako su djetetove oči jako crvene sa snažnim žutim ili zelenim iscjetkom, vjerovatno je rječ o bakterijskom obliku konjunktivitisa. Djete mora da dobije terapiju.
Dijareja
Nema brige – Ima vodenu stolicu, ali nema temperaturu i sasvim se normalno ponaša. Ako ovakve stolice nisu česte tokom dana (do tri stolice dnevno), sve je u redu.
Bez škole – Više od tri jako vodene stolice dnevno znak su da djete treba da ostane kod kuće. Idite kod ljekara i pazite na znakove koji upućuju na dehidraciju.
Bol u grlu
Nema brige – Bol u grlu praćena curenjem iz nosa obično je posljedica iritacije sluzokože – sve dok nema temperaturu, može u školu.
Bez škole – Ako je upaljeno grlo praćeno otečenim žljezdama, groznicom, glavoboljom ili bolom u stomaku, idite kod ljekara.
Prehlada
Nema brige – Ako djete nema groznicu i ako se inače dobro osjeća, sve je u redu.
Bez škole – Ako je sluz iz nosa gusta i žuta ili zelena, a djete malaksalo, posjetite ljekara koji će odrediti terapiju.

Izvor: blic.rs

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.