Za svakog postoji neki sport

Tinejdžerske godine su pravo vrijeme za trošenje kalorija, tesanje linije, upoznavanje novog društva, a da se pritom i osjećaju super. Pravi način da se sve to postigne je sport. Mladi su toga svjesni, ali ne mogu odlučiti šta izabrati i kako početi. Roditelji opet znaju kolika je korist od sporta i trebali bi pomoći djeci da pronađu nešto za sebe.
Sportska društva
Za početak je potrebna dobra volja i upornost. Čvrsta odluka odvest će tinejdžera do nekog sportskog kluba kakvih ima u svim gradovima. Ako i nema, to nije opravdanje za odustaja¬nje, ima mnogo sportova kojim se može samostalno baviti. Od sklonosti zavisi koji će sport odabrati.
Veliki broj mladih bi se rado bavio nekim sportom, ali im je teško natjerati se. Dobra ideja je nazvati sve prijatelje i predložiti im plan. Barem je¬dan će biti za. Dobro je imati društvo jer nakon početne euforije mladi lako odustaju od sporta. U slučaju posustajanja, jedno drugo će poticati.
Trebalo bi biti uporan u bavljenju sportom jer kad se tijelo jednom navikne na redovno vježbanje, više se ne može bez sporta. Kad tijelo počne tražiti aktivnosti na koje je naviklo, uvijek se nađe vremena za sport, bez obzira na druge preokupacije tinejdžera.
Aktivnosti za svaki tip
Gimnastika u vodi djeluje slično kao aerobik, jača tijelo i potiče krvotok, ali mnogo intenzivnije jer postoji otpor vode. Za kratko vrijeme uočavaju se efekti vježbanja, oblikuju se mišići ruku, bedara, stomaka i stražnjice… Ako tinejdžer ne voli vodu, može se baviti fitnessom, odbojkom, košarkom, rukometom i tenisom jer imaju slične efekte.
Plivanje je super za opuštanje leđa i cijelog tijela, a bez problema mogu plivati i oni koji se dugo nisu bavili sportom. Odlično je za one koji žele ojačati gornji dio tijela, naročito ruke i ramena. Slični sportovi su gimnastika i pilates vježbe pod opterećenjem.
Ko ne voli vježbati u zatvorenom prostoru, a uvijek je u pokretu, željan akcije, rolanje je pravi izbor. Mada je kao stvoreno za one koji vole bez obaveza samostalno “ispucati” negativnu energiju, prvih nekoliko sati neophodna je pomoć nekoga ko već zna rolati.
Redovno bavljenje sportom jača krvotok i srce, održava vitkost, oblikuje mišiće, jer upošljava svaki od njih. Slični sportovi su skijanje, klizanje, hokej.
Prednosti sporta
Kad tinejdžeri shvate da njihovo tijelo postaje lijepo oblikovano, da su im mišići vretenasti, da imaju dobru kondiciju, osjetit će da nešto dobro čine za sebe. Ako još upoznaju mnogo zanimljivih “faca” ili postignu rezultate za ozbiljnija takmičenja, tinejdžerima će sport doći na prvo mjesto.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.