Visoka temperatura kod djece


Vrijeme je prehlada

Zima je vrijeme prehlada, a temperatura je uglavnom neprijatan pratilac te bolesti. Dijete kod kojeg tjelesna temperatura počinje rasti obično mijenja raspoloženje i ono postaje razdražljivo. Pospanost, boja lica postaje rumenija, oči se sijaju i izgledaju vodenije, usne su suhe. Ovo su samo neki od simptoma. Stoga, prije nego posjetite ljekara, pokušajte redovno pratiti temperaturu i sami primijeniti neku od metoda za njeno snižavanje.
Odabir toplomjera
Odabir toplomjera je najvažniji. Jer, samo ćete tako pravilno odrediti visinu temperature kod svog djeteta. Toplomjeri sa živom veoma su precizni i pouzdani, dok oni s baterijom odgovaraju svrsi, ali nekada, posebno kad baterija oslabi, mogu dati netačan rezultat. Koriste se i oni koji se lijepe na čelo ali zbog malog stepena preciznosti njih bi trebalo izbjegavati. U upotrebi su i toplomjeri kojima se mjeri temperatura u uhu djeteta. Njihova prednost je brzina ali je obavezno povremeno upoređivanje sa živinim.

Tuširanje i oblozi
Tuširanje je jedan od načina za snižavanje tjelesne temperature. On može biti koristan, ali, ako se neadekvatno upotrijebi, može pogoršati stanje djeteta. Ukoliko je voda kojom se dijete tušira jako hladna, dolazi do sužavanja krvnih sudova pa je oslobađanje temperature umanjeno. Također, hladna voda predstavlja stres za toplu dječiju kožu. Ukoliko se odlučite za tuširanje, neka voda bude mlaka. Alkoholne obloge imaju istu ulogu kao i tuširanje, dakle da dovedu do oslobađanja tjelesne temperature. Neki ljekari ne preporučuju ovu metodu dok su drugi za nju. U svakom slučaju, ako pokušate sa ovom metodom alkohol mora biti razblažen i ne previše hladan. Ne zaboravite da on isparava pa je moguća pospanost djeteta za vrijeme nošenja te obloge.
Ishrana
Pri povišenoj temperaturi neminovan je gubitak apetita kod djeteta. Zbog toga neophodno je obratiti pažnju na ishranu. Trebala bi biti tečna ili kašasta kako bi spriječila dehidraciju koja često prati visoku temperaturu, pogotovu kod manje djece. Nikako im ne treba davati teško svarljivu hranu dok su supe, voće i povrće prosto neophodni.
Kućna apoteka
Lijekovi koji snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, takozvani antipiretici, daju se tek kada ona pređe 38,5 stepeni. U praksi su najčešće u upotrebi ibuprofen i paracetamol, a o njihovoj upotrebi i načinu doziranja svakako kontaktirajte ljekara.
Sirupi su adekvatan oblik lijeka za svu djecu, pogotovu što su prijatnog okusa. Ali, ukoliko dijete odbija da ga popije ili uporno povraća, ne treba biti previše uporan i gubiti vrijeme nego upotrebite čepićea. Ovakvi lijekovi u obliku čepića djeluju brže i za kraće vrijeme njihov efekt je vidan. Zato se oni i preporučuju kod manje djece.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.