Uticaj TV-a na djecu

Televizija može postati navika
Istraživanja o uticaju televizije na razvoj djece pokazala su da će prosječno dijete, ne uzimajući u obzir spavanje, veći dio svog života provesti prateći sadržaj na TV. Različiti televizijski prikazi imaju različit uticaj na njihov razvoj. Dokazano je da djeca koja gledaju dječije obrazovne emisije bolje čitaju i imaju razvijenije jezičke vještine od djece koja gledaju emisije za odrasle. Malo starija djeca vole gledati “reality show” programe, koji najčešće nisu prikladni za njih. Posljednje što biste poželjeli da vam dijete gleda su emisije koje imaju snažan element nasilja. Američka akademija za pedijatriju nudi nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći djetetu da pravilno odraste uz televiziju:

Ograničeno vrijeme
Prije svega, ograničite vrijeme za gledanje televizijskog programa. Neka to bude jedan ili najviše dva sata u toku dana. Nikako nemojte dozvoliti djeci da u isto vrijeme gledaju televiziju i rade domaću zadaću. Preporučljivo je TV prijemnik držati dalje od dječije sobe.
Planirajte gledanje
Naučite dijete da prvo pregleda sadržaj programa. Nakon toga, neka izabere emisiju koju će gledati. Uključite TV onda kada dijete želi gledati neku emisiju, a isključite nakon njenog završetka.
Gledajte zajedno
Kad god ste u mogućnosti, gledajte televizijski program sa djecom. Razgovarajte s njima o tome šta ste gledali i ukoliko ima potrebe, pojasnite djetetu radnju i razgovor koji je vođen u toku emisije, ili crtanog filma. Osim toga, objasnite mu koju vrstu programa bi trebalo da gleda. Pri tome, dajte prednost edukativnim i emisijama koje su prilagođene djetetovom uzrastu.
Na vama je izbor
Danas postoji veliki izbor kvalitetnih igranih i crtanih filmova koje možete kupiti ili iznajmiti. Nema potrebe da djeci kupujete crtane filmove u kojima se vodi neprestana borba između čudovišta i robota. Bolje je osloniti se na crtane filmove napravljene po uzoru na klasične bajke i basne.
Ponudite nešto drugo
Gledanje televizije može postati navika. Prema tome, djetetu treba pomoći da se zabavi na neki drugi način. Uvijek je lijepo djetetu čitati. Osim toga, poželjno je da se bavi sportskim aktivnostima, a ukoliko ima sklonosti, može se baviti i muzikom. I na kraju, ne zaboravite: televizija je moćan medij. Ukoliko se koristi na pravi način, ona može biti korisno pomoćno sredstvo u edukaciji i zabavljanju mališana. Vi imate mogućnost da utičete na sadržaj emisija koje gledaju vaša djeca.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.