Uključite dijete u sport

Svaki roditelj će se složiti sa konstatacijom da je fizička aktivnost veoma korisna i da djecu od najranijeg uzrasta treba usmjeriti na neki sport. Značaj bavljenja sportom je bitno za psihofizičko, socijalno i duhovno zdravlje vašeg djeteta. Uključivanje djece u organizovanu sportsku aktivnost, pored ostalog, smanjuje rizik od socio-patoloških pojava, kao što su delinkventno i kriminalno ponašanje, konzumiranje alkohola, droge, prostitucije… Najveća vrijednost sporta ogleda se kroz njegovanje sportskog duha, a karakterišu ga etika, fer-plej, timski rad, izuzetna dostignuća, karakter i obrazovanje, radost i zabava, poštovanje pravila i zakona, poštovanje sebe i drugih učesnika, hrabrost, solidarnosti…
Prije nego krenete u potragu za pravim sportom za vaše dijete, trebali biste prvo istražiti koji je to sport koji najviše odgovara njegovim interesovanjima i uzrastu.Dajte mu dobar primjer vašim interesovanjem prema sportu. Bilo bi korisno da ga odvedete na neku utakmicu, takmičenje, te mu na interesantan način objasnite pravila igre kako bi moglo pratiti radnju na terenu. Najvažnije od svega je da detetu prenesete ljubav prema igri.Istaknite prednosti timskog rada (ukoliko se radi o kolektivnom sportu), i što je najvažnije, pokažite mu da zaista nije važno ko gubi, a ko pobjeđuje.
Kada mislite da je dijete spremno, ponudite mu da se uključi u neku sportsku aktivnost. Radoznala djeca imaju potrebu probati različite sportove i u tome ih ne treba sputavati. Na osnovu bogatijeg iskustva lakše će pronaći ono što mu najviše odgovara. Najvažnije je da nikakako ne smije postojati prinuda. Dok se neka djeca veoma plaše kupanja, druga obožavaju vodene aktivnosti; neki ne vide ništa u borbrnim sportovima, dok druga smatraju da su veoma interesantni; ako tata voli fudbal, ne znači da će i dijete dijeliti istu ljubav prema tome…Znači, ne forsirajte ih i ne namećite svoje želje i neostvarene ambicije ili želje trenera za dokazivanjem. Pustite da dijete samo donese odluku, jer je to jedini pravi način. Sport bi trebao služiti djeci, a ne djeca sportu. Roditelji treba da imaju pozitivan stav prema sportu svoje dece, da uvažavaju odluke djeteta, da ih podržavaju i interesuju se za njihov napredak, da imaju pravilan stav prema pobjedi i porazu, jer sve to povećava uspješnost i sreću djeteta.
Uloga roditelja čija deca treniraju neki sport je veoma važna. Od vas se očekuje da budete pozitivni i ohrabrujući.Ukoliko dijete odluči da želi prekinuti sa treninzima, portažite zajdnički uzrok tome. Često je uzrok preopterećenje i vjereovatno je da će se dijete nakon nekog vremena opet uključiti u isti ili neki drugi sport. Samo je bitno da ga podržite u razvijanju sretnog i zdravog života.

ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.