Torba ne smije da bude teža od kilograma

Dvadeset posto djece koja upisuju prvi razred osnovne škole i čak 50 posto djece do završetka osnovne škole ima neki poremećaj tjelesnog držanja, ističu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.
Tome doprinosi i teret školske torbe, pa je treba pažljivo izabrati. Evo kakvu bi torbu trebalo da nosi vaš učenik.
Torba bi trebalo da bude takva da djete može da zadrži normalan stojeći stav i da omogućava prirodni raspon pokreta. Provjerite može li djete s torbom na leđima normalno da pokreće glavu ljevo i desno, može li ruke da ispruži u stranu i uvis. Naramenice ne smiju da stoje na ramenom zglobu jer tada djete ne može ruke da ispruži naprijed.
Torba ne smije da bude šira od tjela da djete može ruke da pokreće i unazad. Nije dobro ni da je predugačka i da pri hodu lupa po zadnjici jer se tada djete neprirodno naginje unazad. Ako je torba previsoko, djete će se zgrbiti. Poput planinarskih torbi, školska torba bi trebalo da se nosi tako da je lagano oslonjena na karlicu.
Roditelji često griješe tako što kupuju torbu koja je čvrsta i jaka. Ali prazna torba ne bi trebalo da bude teža od kilograma, a puna ne bi trebalo da prelazi 10 posto težine djeteta.
Torba bi trebalo da ima više pregrada i odjeljaka kako bi težina stvari u njoj mogla bolje da se rasporedi. Ravne stvari (knjige i sveske) treba stavljati uz zadnju stranu (leđa), a one teže na samo dno. Torba bi trebalo da ima i mačje oči, koje odražavaju svjetlost, tako da je djete lakše uočiti u saobraćaju ako se u sumrak vraća iz škole. Naramenice na torbi trebalo bi da budu dovoljno široke da se ne usjecaju u ligamente. Torbe s točkićima i ručkicom koje djete može da vuče najmanje opterećuju kičmu, ali ih djeca često pretrpavaju. Zatim ih na stepeništu podižu jednom rukom zbog čega mogu da se povrijede.

Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.