Strah od usmenog ispitivanja

Fobije ili strahovi mogu se javiti i u dječijem uzrastu. Jedan od karakterističnih je vezan za školu, a kategorizira se kao strah od odgovaranja. Ovakva vrsta strahova najčešće se razvija kod djece koja su zatvorena, nesigurna, plašljiva, preosjetljiva na kritiku, koja potcenjuju sebe, ali i kod djece koja imaju problema sa ostvarivanjem komunikacije.
Početak, u ovom slučaju polazak u školu, je uvijek najteži. Djeca koja imaju ovaj vid problema izložena su obično nekim traumatskim situacijama.
To može biti podsmijeh, kritika, provokacije od strane vršnjaka ili kritike nastavnika. Strah se može manifestirati i na osnovu čestih informacija o školi i profesorima kao bauku.
Noćna mora
Tada za neke učenike odgovaranje postaje noćna mora. Većina nas je i sama prošla kroz ovakve traume. Nastavnik prozove, srce snažno počne lupati i znoje se dlanovi. Tada dijete sebi počinje postavljati pitanja poput da li će ispasti glupo, hoće li mu se neko smijati, zaboravljaju šta su rekli, a tek kada sjednu shvate kako su znali mnogo više nego što su uspjeli reći.
Zbog ovakvih situacija, djeca počinju bježati sa časova, nakon čega slijedi kazna koja doprinosi produbljivanju ovih tegoba.
U ovim slučajevima potrebno je prepoznati problem kod djeteta i pomoći mu u njegovom rješavanju. Sa ovakvim djetetom treba obazrivo raditi, posebno na motivaciji da odgovara naučeno gradivo, odnosno da se suoči sa strahom, a ne da bježi od njega. Ponekad je potrebno efikasno odstupiti od klasičnog ispitivanja. Nastavnik može imati veliku ulogu, reći učeniku da prvo pročita, ponovi, dopuni, pa tek onda postavljati pitanja i potpitanja.
Razvijanje socijalne vještine
Svaki pozitivni pomak u odgovaranju biće podstrek za novo suočavanje s neprijatnim strahom. Psiholozi i bihevioralna terapija u ovakvim slučajevima mogu postići značajne rezultate. Savladavanje i treninzi na podizanju samopouzdanja neophodni su ovim učenicima jer je najčešće njihov problem upravo nedostatak samo-pouzdanja. Neophodno je naučiti ih kako se treba nositi sa problemima. Ako steknu dovoljno samopouzdanja i razviju socijalne vještine, naročito vještinu komuniciranja, moći će rješavati svoje probleme, pa i suzbiti strah od odgovar
anja.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.