Stigla je zima

Zaštitite dječiju kožu
Dječija koža ne trpi hladnoću. Onog trenutka kada temperature postanu niže, a vjetar počne puhati, njihov epiderm trpi. U tom slučaju, posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja su sklona alergijama. Kod njih je opasnost od dehidracije kože unatno veća, s obzirom na to da je njihov epiderm prirodno osjetljiviji. Ono što je važno za svu djecu jeste – adekvatna zaštita.
Planinski uvjeti
Ako ove zime idete na planinu, obratite pažnuju na nekoliko elemenata kako biste pravilno zaštitili kožu svog mališana. Nivo vlage veoma je nizak, a dječija koža je podložnija dehidraciji i sušenju. Osim toga, planinski zrak znatno je čistiji nego u gradu, odsjaj sunca na snijegu iznosi čak 85 posto, pa je djelovanje ultraljubičastog zračenja mnogo snažnije. Stoga, tokom dana dječiju kožu zaštitite od sunca. Jer, dijete zbog hladnoće ne osjeća uticaj sunčevih zraka kao što je to slučaj ljeti. Kritično doba dana je period između 10 i 14 sati. Pola sata prije izlaska na zrak, namažite djetetu lice kremom sa visokim zaštitnim faktorom, a posebno jagodice, nos i uši. Ponavljajte to nekoliko puta svaka dva sata. Naravno, ne zaboravite zaštititi i usne. Svakako, ne zaboravite piti što više tekućine. Jer, opasnost od dehidracije organizma je veća, te zbog toga dijetetu treba što češće davati da pije tečnost, najmanje litar dnevno. Također, treba se često i odmarati. Jer, djeca se na većim nadmorskim visinama brže umore. Preporučljivo je pauzirati svakih pola sata.
Gradski uvjeti
Ukoliko se ipak odlučite ostati u gradu, preporučujemo dva načina za dobru zaštitu dječije kože. Dijete nikako ne bi trebalo izlaziti a da njegovo lice i ruke prethodno nisu zaštićeni hidratantnom kremom. U slučaju povećanog isušivanja kože, izaberite ulje koje će, zbog veće masnoće, stvoriti zaštitni sloj. Određenu vrstu opasnosti za dječiju kožu također predstavlja pretjerana toplina doma zbog veće isušenosti zraka, te je stoga, i u ovom slučaju, preporučljivo mazanje hidratantnim kremama.
Grožđana mast
Zbog velike hidratacije usne treba svakodnevno mazati. Preporučuje se da svaki član porodice ima svoju grožđanu mast kako ne bi došlo do eventualnog prenošenja mikroba ili gljivica.
Osnažite imunitet
Ključ za dobro zdravlje djece je jak imuni sistem. Kada funkcionira normalno, imuni sistem bori se protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Djeca su svakodnevno izložena ovim patogenima, ali izloženost ne znači da će se dijete i razboliti. Izloženost različitim virusima i bakterijama samo može osnažiti imunitet. Zapravo, ukoliko je dijete u dodiru s njima, organizam vremenom postane imun na njih. Međutim, bitno je pružiti dobru imuno-bazu, kako bi se organizam mogao lakše boriti. Moćni saveznici u osnaženju imuniteta kod beba su dojenje (što duže to bolje), a kod djece svježa i kvalitetna ishrana (što više voća i povrća, jaja, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda),hranljivi dodaci (vitamini, minerali, propolis) i naravno fizička aktivnost. A trebalo bi izbjegavati uzimanje antibiotika ako ih nije preporučio ljekar. Svakako, treba izbjegavati stres i stresne situacije.
Troslojno oblačenje
Za šetnju po gradu djetetu su dovoljni dobra jakna, kapa i šal. Međutim, planinski uvjeti su mnogo agresivniji, te vam preporučujemo da dijete ubučete u «tri sloja». Prema tome, prvi sloj trebala bi činiti garderoba od sintetičkih vlakana kako bi bilo omogućeno sušenje znoja i vlage. Izbjegavajte pamuk koji zadržava vlagu, jer dijete bi se tako moglo prehladiti. Drugi sloj garderobe zadržava toplotu. Poželjni materijali su vuna, vata i perje. Posljednji sloj mora biti nepromočiv. Najbolje su jakne od poliamida.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.