Sitne krađe

Ima li mjesta za paniku
Potreba za dokazivanjem kod djece, a naročito tinejdžera, zna rezultirati upuštanjem u nesvakidašnje i opasne pohode. Krađa je jedan od njih.
Kao razlog upuštanja u sitne krađe često se navodi nagovor vršnjaka, adrenalin te stalna potreba za dokazivanjem vršnjacima i sebi samom, dok su pohlepa i potreba daleko od razloga za krađu.
Prema istraživanju, 70 posto krađa se desi spontano i bez razmišljanja, a tek 30 posto su planske i promišljene, s kojima je i roditeljsko nošenje mnogo teže.
Mnoga djeca koja su „probala“ krađu kažu da im činjenica da nisu ulovljeni u prekršaju diže adrenalin i čini da se osjećaju nadmoćno, dok drugi kradu da bi se domogli lakih droga ili impresionirali prijatelje.
Treći kradu iz zabave i igre ili na krađu gledaju kao način za dolazak do stvari koje im roditelji ne mogu priuštiti ili koje nisu primjerene njihovoj dobi.
Svim malim lopovima zajedničko je jedno – krađom pokušavaju skrenuti na sebe i na taj način reći drugima da nešto nije u redu. To se najčešće dešava kod djece prezaposlenih roditelja, pa kradu čak i kada imaju novaca jer roditelji nedostatak kvalitetno provedenog vremena s djecom kompenziraju novcem.
Treba razumjeti i da “bube u glavi” u tim godinama naprosto ne dozvoljavaju osjećaju samokontrole da se razvija, pa oni i ne razumiju u potpunosti šta je prihvatljivo, a šta ne.
Ako uhvatite dijete u krađi, panika nikako ne smije pomutiti zdrav razum.
Pokušajte otkriti razloge krađe, što će vam olakšati rješenje problema.
Ukoliko dijete konstantno krade i ukoliko se već osjećaju posljedice takvog ponašanja te ukoliko su razlozi vezani za psihičko stanje djeteta, nemojte se libiti da zatražite profesionalnu pomoć.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.