Raspust

Đaci su napokon dočekali raspust – ne moraju rano da ustaju, nema učenja, testova, propitivanja… sve do 31. januara.
Sve je to zanimljivo i lijepo, ali klinci dane raspusta ne bi trebalo da provedu u ljenstvovanju. Djeci treba dozvoliti da se odmore od školskih obaveza, ali ne i da potpuno zaborave na njih. Oni koji su stekli radne navike sami će svakodnevno, barem sat vremena, odvojiti za čitanje lektire, vježbanje zadataka iz matematike i slično, dok su “kampanjcima” potrebni roditelji za nadzor i podsjećanje.
Potrudite se da motivišete djete da tokom raspusta posveti neko vrijeme onom gradivu s kojim je imalo problema tokom prvog polugodišta. Da li je to pisanje štampanih slova i čitanje kod prvačiča, ili komplikovanije gradivo iz fizike i hemije u starijim razredima, nije bitno. Važno je da pomognete djetetu da slobodne dane maksimalno iskoristi.
Između igranja igrica na kompjuteru, dopisivanja sa drugarima, odlaska u kino, rođendan ili partiju fudbala u školskom dvorištu, ipak bi trebalo malo vremena odvojiti i za školsko gradivo.
Ne očekujte od djeteta da prvog dana raspusta prione na posao, ali tokom prvih nekoliko dana možete zajedno da napravite plan šta ćete sve raditi sljedeće tri nedelje. Plan treba da obuhvati i slobodne aktivnosti i učenje. Pustite djete da samo odredi šta će kog dana raditi, a potom proveravajte da li se pridržava rasporeda. Ako “ne ide sve po planu” ustanovite sistem kažnjavanja. Na primjer – ako nije naučio lekciju iz istorije neće otići kod druga na rođendan koji je zakazan za to veče.
Čak i odlični đaci, koji nemaju problema u školi, treba da ostanu u “kontaktu” sa lekcijama. Neka djete, na primjer, popuni “rupe” u gradivu koje su mu promakle tokom polugodišta.
U svakom slučaju, ne treba pretjerivati – raspust je i dozvolite djeci da se odmore i uživaju, a učenje, obnavljanje i vježbanje školskog gradiva treba da bude tek usputna dnevna aktivnost.
Ni vi ne volite da razmišljate o poslu dok ste na odmoru, barem ne više nego što vam prija.


www.superbeba.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.