Radni sto mora da bude pored prozora

Za male školarce dječija soba predstavlja puno više od obične sobe – to je prostor u kome treba da se opuštaju, druže i koncentrišu na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.
Zato soba treba da bude opremljena maštovito i funkcionalno – treba da bude radni prostor i igraonica.
Radni sto
Minimalna preporučljiva dužina stola je 100 cm, a dubina 60-70 cm. Površina stola treba da bude dovoljno velika da bi školarci nesmetano mogli da rašire potrebne knjige, sveske i pribor za crtanje i pisanje. Ako je na stolu smješten i kompjuter, preporučljiva dužina stola je 150 cm.
Položaj radnog stola u sobi je uslovljen položajem prozora i smjerom prodora prirodne svjetlosti, koja je neophodna za kvalitetan proces rada i učenja. Prirodno svjetlo treba da osvjetljava radnu površinu s prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno s desne strane za ljevake. Ovo je izuzetno bitan zahtjev, jer dobra i pravilna osvjetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči. Položaj stola organizujte i na način da je školarcu omogućena kontrola ulaznih vrata iz sjedećeg položaja bez okretanja glave za 180°. Ako u sobu treba da smjestite dva stola, najbolje je da ih postaviti paralelno jedan uz drugi ili pod uglom od 90°, da bi jedan mogao da bude osvjetljen frontalno, a drugi s lijeve ili desne strane prirodnom svjetlošću.
Police
Školarcu osigurajte i nekoliko fioka, koje će poslužiti za odlaganje školskog pribora. One mogu da budu u sklopu stola ili smještene u mobilnom ormariću, koji će se prema potrebi primaknuti uz sto ili ispod njega.
Pripremite i dovoljno prostora za odlaganje knjiga, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno posložene knjige omogućiće i dobru organizaciju školarca u izvršavanju obaveza.

Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.