Radni sto i stolica moraju da odgovaraju uzrastu deteta

Radni sto i stolica moraju da odgovaraju uzrastu djeteta, dok u školskoj torbi treba da se nađe samo neophodan pribor…
Da bi stekao radne navike, za đaka prvaka posebno je važno da ima svoj kutak za učenje u kome se nalaze radni sto i stolica. U kupovinu obavezno krenite sa deteom, a prilikom izbora radnog stola i stolice obratite pažnju da odgovaraju njegovom uzrastu i da se na stolici podešava nagib naslona.
PRAVILNO – Nikako nemojte kupovati veći namještaj zato što će djete za nekoliko godina prerasti onaj koji bi mu trenutno odgovarao, jer to bi bilo isto kao kada bi nosilo cipele tri broja veće jer će mu narasti noga. Kako je kičmeni stub za 50 posto opterećeniji u sjedećem položaju u odnosu na stojeći, loša stolica može doprinjeti lošim navikama u držanju i slabljenju muskulature. To dovodi do napetosti u mišićima i bolova u leđima, piše na sajtu Centra za korektivnu gimnastiku. Kada radni sto i stolica ne odgovaraju uzrastu djeteta, ono se vrpolji, nije skoncentrisano, a to za posljedicu ima loše ocjene u školi.

Kako onda da odaberete sto i stolicu za vaše djete?
Najpogodniji stolovi i stolice su oni koji mogu da se podešavaju i tako prate rast djeteta. Sto treba da bude visine koja obezbjeđuje da knjige i sveske budu na oko 30 centimetara od visine očiju. To se obezbeđuje stolovima sa radnom pločom kojoj se podešava nagib u zavisnosti od trenutne aktivnosti djeteta. I za osnovce i za srednjoškolce, dobro je da se i na stolici može podesiti nagib naslona jer to olakšava dugotrajno sjedenje. Kada je naslon čvrst dolazi do zamora leđnih mišića što uzrokuje bol. To se može izbjeći postavljanjem jastučeta u nivou krsta na običnoj stolici ili promjenom nagiba djela na kome se sjedi i naslona stolice. Isto važi i za naslone za ruke, dobro je da imaju mogućnost podešavanja po visini i na spolja i unutra zavisno od toga šta djete radi za radnim stolom, piše, crta, radi za računarom ili uči. Kada djete sjedi, stopala treba čitavom površinom da budu na podu. Ako je djete malo i ne može nogama da dohvati pod možete da postavite klupicu ispod stola. Natkoljenice i potkoljenice treba da budu pod pravim uglom, a laktovi na radnoj površini dok piše a da pri tom ne savija leđa.
Izvor: 24 sata

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.