Pomozite djetetu da se nosi sa stresom

Iako se mnogima možda ne čini tako, i djeca imaju mnogo briga koje ih tište. Bilo da se radi o školi ili različitim dešavanjima u društvu, stresne situacije mogu prouzrokovati stanje frustracije, čak i kod onih najmlađih. Još veći problem nastat će ukoliko roditelji nemaju razvijenu ad­ekvatnu strategiju koja bi im mogla pomoći.

Novija istraživanja su utvrdila da djeca, iako u većini slučajeva ne žele razgovarati o svojim problemima, strahovima ili stresnim situacijama, ipak žele pomoć roditelja u sučeljavanju sa svojim osjećanjima.

Nekoliko ideja

Naravno, posao roditelja koji želi pomoći u stresnoj situaciji nekada može biti veoma mu­kotrpan. Nekoliko ideja koje daju poznati dječiji psiholozi mogu pomoći u rješavanju problema. Primjetite da se nešto dešava. Recite vašem djetetu kako ste primjetili da se ne osjeća baš najbolje. Morate paziti da vaš nastup ne izgleda kao optuživanje djeteta zbog nastale situacije. Spontano započnite razgovor i ponašajte se što smi­renije. Budite veoma zaintere­sirani i saslušajte njegovo izlag­anje do kraja. Interes, strpljivost i brižnost vam moraju biti glav­no oruđe. Držanje lekcije ili osuđivanje njegovih postupaka mogu izazvati samo bijes i ljut­nju vašeg djeteta. Pitanje «Šta se dalje desilo?« pomoći će vam da saznate cijelu priču koja je prouzrokovala stanje stresa. Brižno komentirajte izlaganje vašeg djeteta. «Znam da te to mnogo iznerviralo!» ili «I ne čudi me što si nervozan!», samo su neki od primjera uspostav­ljanja komunikacije koja će rezultirati boljim ponašanjem. Osjećaj sigurnosti i razumi­jevanja pomoći će vašem djetetu da shvati kako je stres prolazno osjećanje s kojim se suočavaju svi. Mnoga djeca ne znaju riječima izraziti svoje osjećaje. Dajte nji­hovom trenutnom stanju tačno ime. Ukoliko je vaše dijete ner­vozno i isfrustrirano recite mu to, jer mu tako pomažete da identificira svoje emocije. Izražavanje osjećaja riječima razvija emocijonalnu svjesnost i sposobnost prepoznavanja vlas­titih emotivnih stanja. Dijete koje to nauči svoje će osjećaje izražavati više riječima nego ne­prikladnim ponašanjem.

Dobre ideje

Predložite aktivnosti koje usrećuju vaše dijete. Ohrabrite ga da smisli bar nekoliko ideja šta bi volio raditi kako bi se osjećao bolje. Djetetovo aktivno sudjelovanje u odlučivanju raz­vija njegovo samopouzdanje. Podržite dobre ideje i sprovedite ih u djelo. Ponekad je dovoljno samo saslušati i razgovarati o frustraciji djeteta kako bi ono dobilo više samopuzdanja, jer je najvažnije biti shvaćen, zar ne? Ukoliko je moguće, promi­jenite temu razgovora kada vi­dite da postižete željeni efekat, razgovarajte o nečem ljepšem i relaksirajućem. Ne pridajite problemu više pažnje nego što je potrebno. Postoje situacije u kojima dijete jednostavno ne želi, uz sve vaše napore, govoriti o svojim frus­tracijama. Dajte mu vremena i prostora, i naglasite da ste uvijek tu ukoliko se predomisli i poželi razgovara­ti sa vama. Čak i kada djeca ne žele komunicirati sa roditeljima i dalje bi htjela biti tu i provesti vrijeme u šutnji i ljutnji zajedno s njima. Zato ukoliko vaše dijete nema baš dobar dan, budite tu za njega. Prošetajte, pogledajte zajedno omiljeni crtani film ili napravite njegov omiljeni kolač i vidjet ćete koliko je vaša prisutnost, pažnja i briga velika u njegovim očima.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.