Planiranje uređenja dječije sobe

Kako održati Urednost
Održavanje dječije sobe urednom ponekad se čini nemogućim. Samo što složite stvari, one opet završe nagomilane na podu. Mogli biste provesti cijeli život čisteći, zatežući i sređujući sobu vaše djece, a da nikada ne vidite napredak. Mnogi se pitaju šta uraditi. Najteži dio za svakog roditelja je da shvati razliku između urednog i organiziranog. Trik je u tome da zajedno sa svojom djecom sredite sobu. To znači da radite s njima, da im objasnite zašto postavljate takav sistem i da im dozvolite da i oni učestvuju u odluci gdje šta treba da stoji. Prvi korak pri kreiranju organizirane sobe je da shvatite potrebe vaše djece. Jedna od najboljih metoda je postavljanje tzv. centara. Centar za spremanje, gdje će se nalaziti ormar; centar za igranje, gdje će biti igračke. U centru za odmaranje nalazit će se krevet, a u centru za rad radni sto, polica za knjige i kompjuter.
Važne pojedinosti
Izaberite podesive police koje se mogu sigurno pričvrstiti na zid. Zasebne komade namještaja trebalo bi pričvrstiti na zid tako da ga mala djeca ne mogu srušiti.
– Police postavite dovoljno nisko da su pristupačne, ali ne tako nisko da ih djeca mogu koristiti kao merdevine.
– Namještaj postavite daleko od prozora, tako da dijete ne dođe u iskušenje da se popne na njega. Na prozore ugradite sigurnosne brave.
– Većini djece mlađoj od deset godina nije važno da imaju vlastitu sobu, jer vole biti u društvu. Međutim, ako prostor nije planiran tako da svako dijete ima osjećaj vlastitog područja, dijeljenje sobe će s odrastanjem sigurno dovesti do nesuglasica. Rješenje mogu biti kreveti na sprat ili se kreveti mogu razdvojiti policama ili paravanom. Dodijelite svakome prostor na policama i u ormarima.
Sortiranje igračaka
Obavezno sačuvajte kutije od cipela. One mogu poslužiti kao ormari za haljine od lutkica ili kao odlagalište za brojne predmete.
– Plastične kutije od sladoleda idealne su za spremanje lutkica, kockica itd.
– Male predmete stavite u velike providne posude s poklopcima, kako biste jednim pogledom mogli vidjeti koje su igračke unutra.
– Kutije i posude označite vedro obojenim naljepnicama da znate gdje je šta.
– U svakoj sobi imajte koš za skupljanje rasutih igračaka koje se mogu onda na miru srediti. Imate li prostora, dobro je da svako dijete ima svoj koš kako ne biste pobrkali dragocjena vlasništva.
– Stvari organizirajte od dna prema vrhu. Igračke i stvari koje se najviše koriste neka budu na najnižim policama, a one koje se ne koriste previše, neka budu na višim policama.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.