Olakšajte djeci školske dane

Teške đačke torbe prijetnja su zdravlju

Prema nalazima izvršenih siste­matskih pregleda, ne samo kod nas, nego i u svijetu, više od jedne trećine učenika i stude­nata ima nepravilno držanje. Još je veći procenat onih sa jače izraženim deformacijama stopa­la. To je problem koji godinama, pa i decenijama, ne mogu riješiti ni roditelji, ni nastavnici. Naučnici problem vide u teškim školskim torbama, koje u nekim slučajevima teže i do dva kilo­grama, i to bez knjiga u njima.

Suvišan pribor

Roditelji kao kupci o tome nisu razmišljali. Vodili su se trendom i modnim stilom koji je omiljen djeci. Težini torbe dodatno do­prinose i velike “trospratne” pernice, pune suvišnog pribora, ponekad teške i čitav kilogram!

Savjet roditeljima je da pri kupovini torbi i školskog pri­bora treba da obratiti pažnju na funkcionalnost, a ne na izgled i trend. Prilikom kupovine treba izabrati sveske manjeg formata, ukoliko nastavnici ne traže veći, jer jedna sveska formata A4 dva puta je teža od manje sveske.

Škoski ormarići

Osim toga, preporučljivo je izbjegavati sveske debelih korica. Na sreću, pojaviose novi izum koji djeci olakšava nošenje torbe. Naime, na torbi su ugrađeni točkići uz pomoć kojih dijete, umjesto da nosi, tešku torbu može vući. U posebnim pros­torijama nekih škola smješteni su ormarići u kojima djeca ostavljaju knjige koje im nisu potrebne za domaću zadaću. Dakle, uz malo volje i orga­nizacije, djeca bi se u školi osjećala rasterećenije, te zbog toga ostvarivala bolje rezultate. Roditelji i nastavnici, prema tvrdnjama stručnjaka, trebali bi imati na umu mišićno-koštani sastav djece mlađe dobi, a sve to kako bi pravilno rasli i razvijali se, te na taj način sti­cali naviku pravilnog hoda i držanja.

Šta kažu ortopedi?

Preporuka ortopeda je da dijete ne nosi težinu veću od 15 posto tjelesne težine, što znači da di­jete teško 20 kilograma (a prvačići često imaju i dva do tri kilograma manje) može nositi tri kilograma da mu to ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Mačije oči

Ono o čemu bi trebali povesti računa je to da torba treba biti naprav­ljena od nepromočivog materijala, te da na sebi ima ugrađene “mačije oči”, odnosno svijetleće trake, kako bi dijete bilo uočljivo u sumrak ili uvečer.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.