Ne radite domaću zadaću umjesto djece

Stručnjaci savjetuju da roditelji ne bi trebalo da biju sve “bitke“ svoje djece, ma koliko to ponekad izgledalo neophodno.
U određenom trenutku djete mora da nauči da se samo izbori sa problemima, a pretjerano zaštitnički stav samo će narušiti njegovo samopouzdanje. To se naročito odnosi na domaći zadatak, tvrde stručnjaci.
Ukoliko djete ima teškoća, možete mu pomoći, ali uvek treba da samo uradi najveći dio posla, kao i da stekne utisak da je domaći zadatak njegov “posao“.
Naravno, u redu je da se interesujete da li je djete zadovoljilo zahtjeve nastavnika i profesora, međutim, ukoliko su roditelji automatski na strani djeteta ako je, na primjer, dobilo kritiku što domaći nije dobro urađen, dječje samopouzdanje i zrelost biće u opasnosti. Kada tjerate mališana da sam “mozga“, to će mu pomoći da se bolje snađe i shvati svjet oko sebe.
Kada dobije domaći zadatak, djetetu bi trebalo pojasniti uputstva za rješavanje, ili odgovoriti na precizno pitanje, ali nikako mu nemojte odmah dati rješenje, čak iako djeluje preteško za njegov uzrast.
Ipak, ukoliko vjerujete da je djete zaista žrtva presije od strane učitelja ili drugova u školi, otvoreno porazgovarajte sa njim i pokušajte da mu pomognete.
Najčešći korak koji roditelji preduzimaju – ljutiti odlazak u školu, nije uvijek najbolje rešenje.

www.superbeba.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.