Mama, samo da ti kažem

Roditelji ne znaju razgovarati sa djecom

Komunikacijske vještine najveća su prepreka koju većina roditelja treba savladati u odnosima sa svojom djecom koja su u najosjetljivijem dobu, sa tinejdžerima.
Roditelji u većini slučajeva tokom razgovora sa djecom gube strpljenje i počinju vikati, a dobar savjet, razumijevanje bez pametovanja i pridike riješio bi mnoge probleme i brojne nedoumice. Razgovor je temelj kvalitetnog odnosa.
Mnoge majke i očevi nisu svjesni koliko je zapravo bitno da pomažu djeci u svakodnevnom životu, njihovim malim školskim obavezama, svađama sa prijateljima te prvim ljubavnim brigama. Razgovor u toj dobi predstavlja temelj za odnose kada djeca odrastaju i kada njihovi problemi postanu ozbiljnije prirode.
Na prvi pogled, vama nebitni problemi i razgovori slamaju srca vašoj djeci. Zbog tih “sitnica” oni provode sate u svojim soboma, postaju depresivni i asocijalni, odbijaju da jedu, počinju da puše, probaju alkohol i drogu prvi put.
Od dvanaeste do devetneaeste godine dešavaju se brojne fizičke i psihičke promjene. Mnoga djeca ne znaju šta ih čeka, pa tako vjerovali ili ne, prva menstruacija istraumira brojne djevojčice koje bukval¬no bježe i od ljudi i od samih sebe. Muška djeca u toj dobi kada nisu ni dječaci ni odrasli osjećaju se izgubljeno, te pribjegavaju nasilju, alkoholu i drogama, kompenzirajući na taj način činjenicu da ne pripadaju ni muškarcima ni djeci.
Harmonija u kući
Ukoliko niste stvorili naviku otvorenog razgovora, sve na¬vedeni slučajevi ne treba da vas šokiraju kada se dese i nemojte se nadati da će vam se dijete obratiti kada se uhvati u koštac sa prvim velikim i ozbiljnim problemima, s kojim se niti zna niti može nositi bez roditeljske podrške. Iskren i otvoren razgovor otvara vrata harmoničnom životu sa tinejdžerima. Jeste da je sa njima često nemoguće razgovarati, jeste da “njih niko ne voli i niko ne razumije”, jeste da se često povlače u sebe, ali nije da ne žele našu podršku, nije da ne žele da smo tu, tik ispred vrata njihove sobe. Ono što ne žele je zapravo vikanje, kažnjavanje, nerazumjevanje. Lijepa riječ otvara sva vrata i zato uživajte sa svojom djecom u njihovim slatkim mukama, te i njima i sebi olakšajte život jednim sasvim običnim razgovorom.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.