Ljevoruki učenici

Ako je vaše dijete ljevoruko, vjerovatno će mu, kada bude počelo da uči da piše, trebati vaša pomoć.
Većina ljudi su dešnjaci i pišu od lijeve prema desnoj strani, dok ljevaci to rade obrnuto.
Isto važi i za crtanje kruga – dešnjaci crtaju krug obrnuto od kazaljke na satu, a ljevaci u smjeru kazaljke na satu.
Tačnije, cijeli svjet je prilagođen dešnjacima. Zato ljevaci mogu da griješe prilikom pisanja slova koja se pišu obrnuto od smjera kazaljke na satu, kao što su: a, c, d, f, g i s.
Evo šest načina kako da pomognete ljevorukom djetetu da bolje piše:

1. Za početak, naučite djete da pravilno drži olovku između palca i kažiprsta prislanjajući je na srednji prst. Vrh olovke treba da bude nagnut prema lijevom, a ne desnom ramenu.

2. Raspitajte se, u nekim knjižarama postoje specijalne olovke i sveske i ostali pribor koji je prilagođen ljevorukoj djeci.
3Lijevu ivicu papira po kom piše malo podignite, tako da se djetetu ne bi savijao ručni zglob a tako će se spriječiti i napetost mišića, na koju se mali ljevoruki đaci često žale.

4. Pomozite djetetu da se orijentiše. Zbog navike da pišu od desne strane prema lijevoj prvi redovi u svesci uglavnom nikada ne djeluju uredno, a djeca i ne shvataju zbog čega je ovakav način pisanja bitan. Zbog toga im nacrtajte deblju zelenu crtu sa lijeve strane papira i neka piše od zelene crte prema desno.

5. Većina ljevoruke dece je nespretna kada uče slova. To je normalno. Nemojte da ga obeshrabrujete – važno je da nauči osnove pisanja, a dalje će ići lakše.

Izvor: blic.rs


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.