Kutak za rad i igru

Za sve koji ove jeseni prvi put kreću u školu, kao i one koji nastavljaju školovanje, dječija soba predstavlja prostor u kome se trebaju opuštati, družiti s porodicom i prijateljima, a ponajviše koncentrirati na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.
Optimalna površina
Kako bi to i omogućila, dječija soba treba biti opremljena funkcionalno i maštovito. Optimalna površina sobe je 10-12 kvadrata. Uz obavezan smještaj kreveta i ormara za odlaganje odjeće, najbitniji je odabir radnog stola. Minimalna preporučljiva dužina stola je 100 cm, a dubina 60-70 cm. Površina treba biti dovoljno velika kako bi školarci nesmetano mogli raširiti potrebne knjige, sveske te pribor za crtanje i pisanje. Ako je na stolu smješten i računar, preporučljiva dužina stola je 150 cm.
Dualnost prostora
Školarcu treba osigurati i nekoliko ladica za odlaganje školskog pribora. One mogu biti u sklopu stola ili u mobilnom ormariću, koji se može primaći uz sto ili ispod njega. Neophodna je i dualnost prostora. Soba mora biti podijeljena na radni prostor i kutak za igru, što je lako postići uz dobru organizaciju i pravilan odabir namještaja. U svakom slučaju, treba imati na umu da dijete treba sobu doživljavati kao lični prostor u čijem će kreiranju učestvovati zajedno s roditeljima.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.