Kako ubjediti djecu da čitaju

Sa početkom nove školske godine knjige i lektira postaju dio dječije svakodnevice. Ipak, bilo bi lijepo da djete ne čita samo ono što mora. Da biste uspjeli mališana da uvedete u svijet literature i “zarazite” ga čitanjem, potrebno je samo malo truda.
Dobro bi bilo da vas vidi da čitate sa uživanjem. Potrudite se da u kući držite dobre knjige, tako da klinci počnu da ih doživljavaju kao nešto najprirodnije na svijetu.
Ne bi bilo loše ni da uvedete pravilo da se prve nedelje svake nove školske godine obnavlja članarina u biblioteci.
Dok su djeca mala, možete to predstaviti kao mali praznik, recimo, učlanite se u biblioteku, a onda produžite na kolače da to proslavite. Na taj način knjiga postaje nešto važno i zanimljivo, nešto zbog čega vi i vaše djete provodite vrijeme zajedno i pri tom se lijepo zabavljate.
Ukoliko je djete malo, možete mu predložiti neke pripovjetke koje su prilagođene njegovom uzrastu, a ako samo pokaže interesovanje za knjige, pohvalite ga.
Odvojite malo vremena u toku dana da sa djetetom porazgovarate o onome što je pročitalo. To je lijep način da provedete zajedničko popodne, a vaš mališan će knjigu početi da doživljava kao nešto što život čini boljim.
Ukoliko ništa od ovoga ne “upali” odmah, ne gubite nadu. Za razvijanje ljubavi prema knjizi potrebni su vrijeme i strpljenje.
www.superbeba.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.