Kako dijete raste i razvija se između 6. i 10. godine?

Kako će se moje dijete promijeniti fizički?
Djeca u dobi između 6. i 10. godina su nezavisnija i tjelesno aktivnija nego djeca u predškolskim godinama. Više se druže s prijateljima i uče misliti na složenije načine.
Napredak u glavnim područjima razvoja (fizičkom, intelektualnom, emocionalnom i socijalnom) je postupan. No, promjene koje ćete vidjeti mogu biti dramatične. Koordinacija snage i mišića se naglo poboljšava. Mnoga djeca će bacati, udarati ili šutati nogometnu loptu. Neka djeca čak mogu razviti vještine u složenijim aktivnostima, kao što su košarka ili ples.
Kako će se moje dijete promijeniti intelektualno?
U dobi od 6. do 10. godine dijete razvija zreliji i logičan način razmišljanja. On ili ona je postupno u mogućnosti uzeti u obzir nekoliko dijelova problema ili situacije. Iako njihovo razmišljanje postaje složenije, djeca u ovoj dobnoj skupini još uvijek misle u konkretnim uvjetima, što znači da se najviše bave stvarima koje su “prave”, a ne s idejama. Općenito, ove stvari su one koje se mogu identificirati s osjetilima. Budući da još uvijek uglavnom mogu uzeti u obzir samo jedan faktor situacije u isto vrijeme, djeca ove dobi imati poteškoća u potpunosti razumjeti kako su stvari povezane.
Kako će se moje dijete promijeniti emotivno i društveno?
Kada djeca odlaze u školu, ona napuštaju sigurnost doma i obitelji. Uče neke ključne vještine, koje mogu koristiti kroz svoje živote. Djeca i samopoštovanje, njihov osjećaj vrijednosti i pripadnosti, je krhak i može se brzo promijeniti ovisno o tome što se događa oko njih. Djeca ove dobi izgledaju kao mali odrasli, mogu biti nerazumni kao mala djeca.
Što očekivati
Puno se događa unutar mozga i tijela djece u dobi od 6. do 10. godina. Većina djece postupno stiče vještine kritičkog razmišljanja te osnovno razumijevanje kompleksnih pitanja. Također, djeca su sve više svjesna svog tijela i izgleda.
To je vrijeme pokušaja i pogrešaka. Djeca u ovoj starosnoj grupi otkrivaju kako svijet funkciše. Pokušajte dijete poticati na samostalnost, dok demonstrirate svoju bezuvjetnu ljubav. Dijete koje osjeća snažnu sigurnost kod kuće je bolje opremljeno za isprobavanje novih stvari.
Kada zvati doktora
Razgovarajte sa svojim doktorom ako:
•    se dijete ne raste ili se ne razvija kako bi trebalo
•    postoje naznake da ulazi u pubertet u vrlo ranoj dobi (prije 8. godine za djevojčice, te 9. godine za dječake)
•    neobično se agresivno ponaša ili pokazuje znakove nasilničkog ponašanja prema drugima. Dječaci se, posebice, mogu ponašati agresivno kad su suočeni s teškim situacijama. Djevojčice će češće od dječaka reagirati na probleme tiho.
Ponekad školski savjetnici ili nastavnici mogu prepoznati djecu koja imaju teškoće pri obavljaju školskih zadataka ili druženja s drugom djecom.
www.centar-zdravlja.net

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.