Kako da zapamti gradivo?

Svaki put kad vaš mali đak otvori knjigu ili svesku, treba da ga pitate šta već zna o stvarima o kojima uči. Ako se potrudi, sigurno će se nečega sjetiti. „Pamćenje je ogromna riznica, djete samo treba da nauči da je koristi. Zato je vrlo važno da mu se objasni kako ono funkcioniše“, kaže Elen Katru, koja u okviru Grupe za proučavanje teorija učenja pomaže djeci koja se u školi suočavaju sa teškoćama u učenju.
Prvo treba da shvati pa tek onda da upamti
Da bi nešto moglo da nauči, djete mora prvo da razumije gradivo. To će podstaći njegovu znatiželju i pomoći će mu da lekciju prilagodi sebi. Ako mu je potrebna šema da bi shvatilo neko gramatičko pravilo ili mu je lakše da ga kaže svojim rječima, nemojte da ga sputavate. To će mu omogućiti da kasnije lakše nauči definiciju iz knjige ili da dotično pravilo praktično primjeni.
Treba da zna da koristi ono što nauči
Čak i ako je djete sve shvatilo na času, kod kuće mora da obnovi gradivo. Nije dovoljno da informacije uđu u njegovu glavicu, mora da nauči i da ih pronađe onda kad su mu potrebne. Osim toga, djete će mnogo lakše naučiti lekciju ako uspije da zamisli kako može da iskoristi stečeno znanje. Ako uči, recimo, o prošlom vremenu, djete treba da umije da ga prepozna u tekstu i da ga upotrijebi u sastavu.
Kako da nauči tablicu množenja
Djete treba samo da pronađe metod koji mu najviše odgovara. Da li treba da gleda papir na kome je napisana tablica da bi je „fotografisalo“ ili treba glasno da je ponavlja? Ili će je lakše zapamtiti, ako mu je neko drugi ponavlja ili ga propituje? Ako je vizuelno zapamtilo tablicu množenja, mora da nauči da je pronađe u memoriji kad mu zatreba. Ako ju je recitovalo napamet ili slušalo, prvo neka je nauči po redu, a onda i na preskok.
Da nauči napamet pjesmicu
Vjerovatno će je lakše naučiti ako se prepusti njenom ritmu i izgovara slogove tako što imitira taj ritam. Takođe može da zamisli određenu sliku uz svaki stih. Naravno, kad tako nauči tekst napamet, treba da uvježba da ga recituje izražajno. Tako će lakše razumjeti tekst i zapamtiti ga. Najbolje je da vježba ispred ogledala i da pri tom zamišlja da je u učionici i da ga slušaju učiteljica i njegovi drugovi iz razreda.
Da se pripremi za kontrolni
Matematika, geografija, istorija… Princip je uvijek isti: prije nego što počne, treba da rezimira ono što već zna o određenoj temi. Pošto je djete savladalo gradivo, pomozite mu da se još bolje pripremi za čas tako što ćete ga podstaći da zamisli pitanja koja bi učiteljica mogla da mu postavi ili koja bi mogla da budu na kontrolnom.

Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.