Kada djeca počinju da koriste komjuter

Kada djeca počinju da koriste komjuter, za roditelje to predstavlja uvođenje sigurnosnih koraka, kako bi ih držali sigurnim, kako bi zaštitili svoje podatke na komjuteru. Poduzimanjem nekoliko jednostavnih koraka, možete dramatično smanjiti eventualne probleme.
Koji rizici su povezani sa djecom?
Kada Vaše dijete koristi komjuter, normalna zaštita možda neće biti dovoljna.Djeci sve predstavlja dodatne izazove radi svojih prirodnih osobina: nevinost, radoznalost, želja za nezavisnošću, i strah od kazne. Morate uzeti u obzir sve gore navedeno, prilikom određivanja vrste zaštitite svojih  podatke i Vašeg dijeteta. Možda razmišlajte da dijete će samo igrati igrice, ili vršiti istraživanje za seminarski rad, ili raditi domaću zadaću i da tako ne može uzrokovati štetu.
Ali sta ako, prilikom spašavanja dokumenta, dijete obriše potrebnu programsku dokumentaciju? Može se desiti  da slučajno posjeti zaražene web stranice i zarazi Vaš računar virusom? Ovo su samo dva moguća scenarija. Pogreške se događaju, pa ni dijete nije uvijek svjesno da je napravilo grešku ili vam ne mogu  reći što se dogodilo zato što ih je strah od dobivanja kazne.
Šta možete učiniti?
* Budite uključeni – Razmotriti aktivnosti koje možete raditi zajedno, bilo da je to igranje igrica, istraživanje tema bilo da se  govori o (npr. mjesta za porodični odmor, posebno hobi, istorijske ličnosti, traženje kućnog ljubimca).To će vam omogućiti da nadgledate online aktivnosti svog djeteta, a dijete  će i dalje razvijati komjuterske vještine i navike.
* Držite vaš komjuter na vidnom mjestu – kako bi bili u mogućnosti da lako pratiti komjuterske aktivnosti vašeg djeteta. Ne samo da će ovakav pristup odvratiti dijete od traženja onoga što  nije dopušteno , također vam daje priliku da intervenirate ukoliko primijetite ponašanje koje bi moglo imati negativne posljedice.
* Postavite pravila i upozorenja o opasnosti – Provjerite je li vaše dijete poznaje granice onoga što je dopušteno raditi na komjuteru. Te granice bi trebalo da su prikladne za dob djeteta, znanja i zrelosti, no oni mogu uključivati pravila o tome koliko dugo  je dozvoljeno provesti vremena na komjuteru, koje stranice  je dozvoljeno da posjećuje, koje softverske programe može da koristi, i koje zadatke ili aktivnosti su dozvoljene za obavljanje.
* Pratite aktivnosti kompjutera – Budite svjesni onoga što vaše dijete radi na komjuteru, uključujući i web stranice koje je ono  posjećuje. Ako je  putem e-pošte, instant poruke ili chat soba, pokušajte saznati sa kim razgovara  i da li te osobe vaše dijete uopšte  zna.
* Imajte otvorenu  komunikaciju – Neka vaše dijete zna da vam može pristupiti sa bilo kakvim pitanjima  ili problema sa kojima se mogu susresti na komjuteru.
* Razmislite o uvođenju roditeljskog nadzora – možda ste u mogućnosti postaviti neke roditeljske kontrole unutar vašeg preglednika. Na primjer, Internet Explorer vam omogućuje da ograničite ili dopustiti neke web stranice da budu pregledane na vašem komjuteru, a možete zaštititi ove postavke sa šifrom.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.