Ja sam najniži u razredu

Zašto činjenica da je najniži u razredu, djetetu može snažno narušiti samopouzdanje? Niska djeca mrze razvstavanje u liniju po visini, jer su uvijek onaj mali na kraju reda. To je posebno neugodno dječacima, jer čini se da u njihovom svijetu visina znači i viši status i veću popularnost u razredu.
Obično se u nižim razredima osnovne škole niska djeca počinju osjećati “drugačijima”, a pri tome ne pomaže zadirkivanje vršnjaka i davanje nadimaka. Protiv toga se teško boriti i na roditeljima je da dijete nauče da se dobro osjeća u svom tijelu.
Razgovor je prvi korak
Razgovor treba započeti o tome kako smo svi jedinstveni i svako od nas ima nešto što mu nije po volji i s čime se treba znati nositi. Dobro je napomenuti i razliku između činjenice i problema. Ako je dijete nisko to je činjenica, a ne problem. Problem je kada niska osoba ne može nešto dohvatiti.
Veći problem javlja se kada dijete svoju “veličinu” nastoji nadoknaditi negativnim ponašanjem kao što je agresivnost. U tom slučaju bit će potrebna i pomoć učitelja, kako bi se dijete među vršnjacima osjećalo jednako sposobno i samopouzdano bez obzira na visinu. Dijete bi trebalo shvatiti da postoji više načina da se postane “velik”, a jedan od njih je biti dobar učenik koji postiže velike rezultate koji nemaju veze s visinom.
Sudjelovanje u sportskim aktivnostima
Iako škola može biti izvor mnogih negativnosti i problema za nisko dijete, sudjelovanje u sportskim grupama i timovima može biti jedno od rješenja za povećanje djetetova samopouzdanja. Dobro je da dijete polazi u istu grupu kao i njegovi vršnjaci, odnosno da ga se ne svrstava s mlađima samo zato jer je niži. Iako je rastom manji, ne znači da neće svladati sve tehnike igranja i zadatke koje trener ili učitelj postavi pred njega.
Idealno je dijete zabaviti nekim oblikom sportske aktivnosti u kojoj visina nije važna, kao što je biciklizam, ronjenje, plivanje, gimnastika i sl.
Empatija prije svega
Pokažite suosjećanje, ali ne i žaljenje prema djetetu. Razgovarajte, ohrabrite ga, dajte mu do znanja da znate kako se ponekad osjeća, ali da njegova visina nije problem, već činjenica s kojim se može i mora snositi. Uz vašu pomoć i pomoć svih koji ga vole.

Izvor: www.klinfo.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.