Domaća zadaća nije za roditelje

Roditelji ne bi trebalo da biju sve “bitke” svoje djece, ma koliko to ponekad izgledalo primamljivo ili neophodno. Postoji trenutak u kojem djete mora da nauči da se bori samo za sebe, a pretjerano zaštitnički stav može ugroziti njegovo buduće samopouzdanje.
“Ukoliko djeca sama rješavaju izazove sa kojima se susreću, naučiće kako da se izbore kada budu odrasli”, tvrdi profesor pedijatrije dr Ken Haler sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Sent Luisu.
“Pretjerano zaštitnički stav nije ništa novo, ali roditelji našeg doba sve su skloniji podrivanju autoriteta učitelja, vaspitača ili druge odrasle osobe, koja igra veliku ulogu u životu djeteta”, rekao je on.
Dr Haler dodaje da je “preispitivanje” postupaka autoriteta u redu, sve dok su roditelji spremni na razgovor i kompromis. Ukoliko roditelji imaju previše čvrst, a pogrešan stav, dječije samopouzdanje i zrelost biće u opasnosti.
Djete bi trebalo ohrabriti da razgovara o svojim problemima, ali i da pokuša samo da nađe rešenje. Ovakvo “mozganje” pomaže mališanu da se razvija i bolje shvata svjet oko sebe.
Dr Haler insistira da se sa djetetom ne bi trebalo svađati oko ocjena, discipline, uspjeha u sportu ili vanškolskim aktivnostima, već nuditi pomoć ukoliko negde zapne.
Najveći bauk za roditelje svakako je domaća zadaća. Djetetu bi trebalo pojasniti uputstva za rješavanje, ili odgovoriti na precizno pitanje, ali nikako mu nemojte dati rješenje, čak iako djeluje preteško za njegov uzrast.
Djete mora da nauči da poštuje autoritet učitelja ili vaspitača, i da odgovara za svoje postupke.
Ako vjerujete da niste pretjerali, i da je vaše djete zaista žrtva presije od strane učitelja ili drugova u školi, otvoreno porazgovarajte sa njim i pokušajte da mu pomognete. Najčešći korak koji roditelji preduzimaju – ljutiti odlazak u školu – nije uvijek najbolje rješenje.
Zadatak svakog dobrog roditelja je da djete nauči da bude odgovorno i sposobno, tako što će ponekad i “spustiti loptu”, i pustiti mališana da živi svoj život.
www.superbeba.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.