Djecu je potrebno hvaliti

Pohvala izrečena u pravo vrijeme čini čuda za samopouzdanje vašeg djeteta. Isto tako, pohvala u pogrešnom trenutku može biti gora od one neizrečene. Rječi hvale i ohrabrenja djeci su jednako važna kao hrana i voda. Osjećaj da je voljeno i da se cjene njegovi veliki-mali pokušaji, hrani djetetovo samopouzdanje, dok im prijateljski savet od voljene osobe pomaže da izrastu u čvrste, sretnne i sigurne osobe
Stručnjaci za dječji odgoj mišljenja su kako nisu sve pohvale jednake i ne podstiču uvjek na jednak način dječje samopouzdanje, a ponekad znaju imati i nadasve suprotan učinak.
Za početak pokušajte izbjeći zamku obožavanja. Oduprite se porivu da udovoljavate svakoj njegovoj ili njenoj želji i da ih stavljate na pijedestal. Hvalite radije ono što naprave, a ne njih same jer klinci ne mogu izgraditi čvrstoću i unutrašnje rezerve ako budu osjećali da svaki put moraju zaslužiti vašu ljubav. Postoji mnogo načina da bi se to i izreklo kao npr. “To je bio sjajan gol koji si dao, a još si igrao protiv odličnih protivnika”. Ovako izrečena pohvala zvuči kudikamo bolje nego da mu samo kažete “Bio si sjajan na terenu, puno te volim”.
Pohvala, naravno, ne mora uvjek biti izrečena rječima. Ponekad su sasvim dovoljni jedan osmjeh, poljubac, dodir rukom po kosi, klimanje glavom, to što ste okačili njegove crteže na zid… Previše pohvale isto nije dobro, no kad su pohvale u pitanju, nećete nikad pogriješiti ako hvalite postupak, a ne dijete. Kažete li svojoj djevojčici “Jako sam sretnna što si sama složila igračke”, jasno ćete joj dati do znanja da takvu vrstu ponašanja očekujete od nje i ubuduće. Osim toga konstruktivnim pohvalama povećaćete im samopouzdanje. Dajte djeci do znanja da uživate u njihovom društvu. To je posebno važno tinejdžerima. Njima puno znači to što volite biti u njihovom društvu i što cjenite njihove vrijednosti. No, nemojte ni pokušavati stalno biti pored njih jer će ih to izluđivati. Dakle, dozirajte svoje vrijeme jer nezainteresiranost kao i stalna potreba da budete pored njih na kraju mogu imati jednak učinak. Obratite pažnju na detalje kako biste im pomogli razviti samopouzdanje. Sjetite se jednostavnih načina na koje biste mogli opisati prekrasne male stvari koje vaše djete radi svaki dan. To će im pomoći da steknu vjeru u sebe. Najčešće je dovoljno reći “Volim kako ti se nosić mrežka dok se smiješ” pa da vaša princeza procvjeta od sreće.
Djevojčicama morate pomoći u podizanju nivoa samopouzdanja jer su one sklonije sumnjati u vlastite sposobnosti pa ih podstaknite na to da same hvale sopstvena dostignuća. Recite joj: “Čula sam da te učiteljica pohvalila za zadatak, a šta ti misliš kakav je bio?”
Dječake, barem tako kažu stručnjaci, ne treba stalno i puno hvaliti. Njih za razliku od cura ne treba neprestano podsticati, ali kratka pohvala poput “Super si to odradio, odlično ti to ide, samo nastavi tako” njima će puno značiti.
Ne očekujte savršenstvo. Dječaci često neke stvari žele zadržati za sebe. Stoga im dajte do znanja kako im vjerujete, a na taj način će oni sami brže steći vjeru u sebe. Jednostavne reči poput “Vjerujem da ti to možeš”, “Uskoro ćeš i ti moći ovo napraviti” biće sasvim dovoljne. Ne silite djecu da budu stalno takmičarski raspoložena i neka osjete da ste impresionirani onim što su postigli. “Plivaš (ili trčiš) puno bolje nego juče, zaista sam ponosan na tebe”, rječi su koje u tom trenutku vašem malom blagu puno znače.
/www.superbeba.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.