Djeca se nasilju uče u djetinjstvu

Uz agresivne roditelje rastu agresivna djeca

Da se agresivnom i nasilnom ponašanju djeca uče u najranijem djetinjstvu, znaju već i ptice na grani. Da jednoga dana i sami ne postanu nasilnici, treba im sva pomoć roditelja da se s vlastitim osjećajima suoče bez korištenja nasilja. Okružite djecu pažnjom i ljubavlju. Njima treba povezanost s roditeljem ili drugom odraslom osobom da bi se osjećalo sigurno. Bez te veze postoji opasnost da postane nasilno ili “teško”. Nije lako svakog trenutka djetetu iskazivati ljubav. Još je teže ukoliko je roditelj mlad, neiskusan, samohran ili ako je dijete bolesno i ima posebne potrebe. Uvijek imajte na umu da je dijete osoba za sebe. Osamostaljivanje djeteta ponekad donosi ponašanja koja vas mogu razočarati, naljutiti ili frustrirati. Nastojte da ne reagirate grubim riječima ili silom. Obavezan nadzor Imajte dijete pod nadzorom u svakom trenutku. Djeca ovise o roditeljima i članovima porodice koji ih ohrabruju, štite i podržavaju dok se ne osamostale. Bez adekvatnog nadzora, neće primiti smjernice koje su mu potrebne. Istraživanja pokazuju da djeca bez nadzora češće imaju probleme u ponašanju.
Nastojte u svakom trenutku znati gdje vam je dijete i s kim se druži. Kada niste u mogućnosti paziti ga, zamolite osobu od povjerenja da ga pripazi. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo u kući. Podstičite svog školarca da se uključi u vanškolske aktivnosti (sportske aktivnosti, razne kurseve, kreativne radionice i slično) Pratite dijete u aktivnostima i vodite računa kako se odnosi prema drugima. Poučite ga kako primjereno odgovoriti kada ga drugi vrijeđaju, zaplaše ili udare. Objasnite mu da to nisu primjerena ponašanja i učite ga da izbjegava djecu koja se tako ponašaju. Pokažite mu primjerom kako da se ponaša. Poštovanje, iskrenost, osjećaj dostojanstva važan su izvor snage za djecu, osobito ako su suočena s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom okruženju ili pohađaju zahtjevnu školu.
Ne zaboravite nagrade
Mnoga djeca ponekad ragiraju agresivno. Budite jasni i dosljedni u vezi s mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Sjetite se nagraditi dijete kada uspije riješiti problem bez nasilja. Djeca će ponoviti dobro ponašanje kada su nagrađena pohvalom i pozitivnim ponašanjem. Roditelji ponekad nenamjerno potiču agresivno ponašanje. Npr. neki roditelji smatraju korisnim poučiti sina kako se tući. Poučite dijete da je bolje iznijeti argumente mirno, bez tuče, uvreda i oružja. Pomozite mu da nauči konstruktivne, nenasilne načine korištenja slobodnog vremena. Poučite ga vašim omiljenim igrama, hobijima ili sportovima i potaknite razvoj njegovih vlastitih talenata i vještina. Čitajte priče mlađoj djeci, odvedite starije dijete u biblioteku…Ne tucite djecu. Udaranje, kao kazna, pokazuje djetetu da je u redu udariti druge kako bi riješili problem i da je u redu kazniti drugog na isti način. Fizičko kažnjavanje sprečava neželjeno ponašanje samo na kratko. Čak i vrlo jako kažnjavanje može imati vrlo slab učinak. Nefizičke metode discipline pomažu djetetu da se suoči sa svojim osjećajima i uči ga nenasilnim načinima rješavanja problema. Umjesto nasilja, oduzmite mu određene privilegije, ne dozvolite mu igru s prijateljima ili sudjelovanje u nekoj omiljenoj aktivnosti (ovo je prikladno samo za stariju djecu i adolescente). Djeca imaju potrebu vjerovati da mogu ispraviti grešku koju su učinili. Pomozite im da uče iz vlastitih grešaka. Pomozite im da shvate šta su učinili loše i kako da izbjegnu slične greške u budućnosti. Najvažnije u takvim situacijama je da pazite da ne ponizite dijete.
Nasilje u porodici
Budite dosljedni u postavljanju pravila i discipline. Kada postavite pravilo, tada ga se i pridržavajte. Djeca trebaju jasno ostavljena očekivanja u odnosu na vlastito ponašanje. Postaviti pravilo kojeg se nećete pridržavati za dijete je vrlo zbunjujuće.
Uključite dijete u postavljanje pravila kada je to moguće. Objasnite mu šta očekujete i koje su posljedice za nepridržavanje pravila. Nastojte dijete držati dalje od nasilja. Nasilje u kući je zastrašujuće i štetno za dijete, koje treba siguran dom gdje neće odrastati u strahu. Dijete koje je vidjelo nasilje u kući ne mora nužno postati nasilno, ali je veća vjerovatnost da će pokušati nasilno rješavati konflikte. Često gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i video-igrama može voditi dijete u agresivno ponašanje. Kao roditelj, vi možete kontrolirati količinu nasilja koje dijete gleda na televiziji. Evo nekih prijedloga: Ograničite gledanje televizije na 1-2 sata dnevno. Vodite računa koju TV emisiju ili film vaše dijete gleda, kakvu video-igricu igra. Razgovarajte sa djetetom o nasilju koje gleda na televiziji. Pomozite mu da razumije ozbiljne posljedice nasilnog ponašanja. Prokomentirajte načine na koje može rješavati probleme bez nasilja.Pomozite mu da se zaštiti
Da biste zaštitili dijete od nasilja, morate mu objasniti neke stvari, koje ga možda neće u potpunosti zaštititi, ali će zasigurno svesti na minimum mogućnost da postane žrtvom. Pokažite mu sigurne putove za šetnju u susjedstvu. Potičite ga da uvijek ide s prijateljima po dobro osvijetljenim putovima. Naglasite mu koliko je važno dojaviti svaki zločin ili sumnjivu aktivnost koju vidi – svom učitelju, osobi kojoj vjeruje ili policiji. Poučite dijete zaštićujućem ponašanju – reći “NE”, pobjeći, vrištati i povjeriti se osobi kojoj vjeruje. Naglasite mu opasnost razgovaranja s nepoznatim osobama. Recite mu da nikada ne otvara vrata ili ide negdje s osobom koju ne poznaje ili joj ne vjeruje.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.