Djeca postaju sve agresivnija

Koliko su on-line igrice štetne za školsku djecu govori po­datak da su u SAD otvorene dvije klinike za liječenje od ove ovisnosti, a u Evropi postoji jedna takva klinika u Amster­damu. I u BiH stručnjaci upo­zoravaju na sve veći negativni utjecaj na mlade generacije, bilo da se radi o sve izraženijim deformitetima kičme kod školske djece, slabljenju vida, povlačenju u virtualni svijet, ali i povećanju agresivnosti.

Slaba socijalizacija

Dugotrajno on-line igranje udaljava djecu od normalnog razvoja i socijalizacije.

-Ako se na vrijeme ne za­ustavi i ne drži pod kontrolom, to može nakon izvjesnog vre­mena preći u ovisnost. Roditelji nikad ne trebaju naglo preki­dati ove igrice kod djece, nego postepeno. Na drugom mjestu po opasnosti su igrice u kojima dominira nasilje.Napominjemo kako se godišnje susrećemo s četiri-pet slučajeva nasilja među školskom djecom, u zadnje vrijeme češće i među djevojčicama. – Nije u pitanju samo negati­van utjecaj on-line igrica, jer su uključeni i drugi faktori poput naslijeđa, situacije u porodici, utjecaja društva. Prema riječima dr. Arife Zubović, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Otoka, prilikom sistematskih pregleda otkrive­no je enormno povećanje lošeg držanja kod školske djece, te deformiteta kičme, skolioze i kifoze.

Učestali deformiteti

– Svakodnevno, u obje smjene, imamo na terapiji po tridesetero školske djece sa deformitetima kičmenog stuba. To je zaista puno i može imati ogromne posljedice za zdravlje, odnosno uzrokovati bolesti dišnih pute­va i srca. Sve više djece dolazi i zbog bolova u slabinskom dije­lu kičme, što je posljedica du­gotrajnog, nepravilnog sjedenja za kompjuterom. To je prije bila rijetkost, kaže Zubović. I veliki broj predškolske djece od pet godina, koja se sad upisuju u prve razrede os­novnih škola ima promjene na kičmi. Od 530 pregledane petogodišnje djece, čak njih 122 ima loše držanje, 19 skolio­zu, 21 promjene na grudnom košu, što je zapanjujuće.

Computer vision

Sindrom

Uslijed dugotrajnog rada na kompjuteru bez pauza, na očima kod školske djece se može javiti „computer vision sindrom“.

– Riječ je o simpto­mima koji se manife­stiraju zamaranjem očiju, suhoćom oka ili pretjeranim suzenjem. Pojavljuju se i crvenilo na očima, otežan vid, zamor očnih mišića i svrbež, kaže dr. Bahrija Voloder, oftalmolog. Dodaje da sve to kod djece može izazvati promjene dioptrije što zavisi i od dužine izloženosti zračenju kompjutera, ali i blizine ekrana, kao i osvjetlje-nja.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.