Djeca i priroda

Igra u prirodi za zdrav razvoj
Da bi se zdravo razvijalo, dijete treba imati prilike za igru, istraživanje i direktan kontakt sa prirodom
Nekada, kad su djeca imala želju i priliku za divljom i neobuzdanom igrom u prirodi, odjurila bi van do prvog odgovarajućeg mjesta, poput napuštene bašte, livade, potoka ili obale rijeke. Nekada davno rasla su okružena prirodom, bila dio nje i to je bilo moguće. Danas, većina djece raste bez ikakvog odnosa s prirodom i prema prirodi. Njihov svijet su računari, televizija, video-igrice…, što svakako ne utiče samo na odnos prema prirodi već i prema njihovom društvenom životu.
Igrajući se u prirodi, djeca dolaze u kontakt sa drugom djecom, te zajednički stvaraju ljubav prema igri, a samim tim i ljubav prema prirodi. Djetetu treba, dok je još u predškolskoj dobi, što više igre u prirodi, pecanja, jahanja, kampovanja, planinarenja…
Djeca koja su od malena bila uključena u aktivnosti u prirodi, imaju zdraviji odnos prema okolini kada odrastu. Zanimljivo je da se briga o biljkama i kućnim ljubimcima pokazuje nedovoljnom za razvoj ekološke svijesti djeteta. Isto tako zanimljiv je i podatak da, npr. izviđači ili neki drugi oblik formalne edukacije o prirodi, nemaju tako snažan utjecaj na formiranje djetetove ekološke svijesti.
Boravak u prirodi može pomoći djeci koja imaju problema s održavanjem pažnje. Sobe i prostorije u kojima djeca borave, a imaju pogled na zelena prostranstva ili more kao i kuće u zelenilu, mogu pomoći djeci da se lakše nose sa stresom. Priroda je dobar faktor zaštite dječijeg zdravlja. Priroda na djecu djeluje tako da im pomaže fokusirati pažnju, zelenilo i prostranstvo inhibi¬raju neurone i omogućava im da se odmore i oporave. Zelenilo im pomaže da misle jasnije i da se sa stresnim situacijama lakše nose. Razmislite kad ste zadnji put bili u kontaktu sa prirodom.Šume, livade, obale rijeka ili mora bolja su učionica i vježbaonica za vas i vaše dijete od bilo kojeg organiziranog sporta ili dokumentarca o prirodi na TV-u.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.