Deset načina kako učiniti svoj dom sigurnim za dijete

Olovo, duhanski dim, sredstva za čišćenje, pretjerana zagrijanost prostorije, samo su neki od faktora koji mogu ugroziti zdravlje najmlađih i najmilijih.Mala djeca sa nervnim sistemom koji je još uvijek u razvoju, posebno su osjetljiva na djelovanje otrova. Koalicija za zdravo dječje okruženje (CHEC) nudi deset savjeta za zaštitu djece od uobičajenih kućanskih otrova. 1. Provjerite ima li u kući boja koje sadrže olovo. Izloženost olovu može kod male djece uzrokovati usporavanje fizičkog i mentalnog razvoja. Prije struganja ili odstranjivanja boje, dajte je analizirati na olovo.
2. Zabranite pušenje u kući. Osim što uzrokuje rak, pušenje duhana kod djeteta povećava rizike od bolesti respiratornih organa (uključujući astmu) ili infekcija uha. Oni koji žele pušiti neka izađu van. Budući da zrak struji čitavom kućom, nije efikasno ako samo držite dijete iza vrata zadimljene prostorije.
3. Eliminirajte pesticide iz kuće, vrta i dvorišta. Pesticidi mogu biti važan factor kod mnogih zdravstvenih problema kod vaše djece, od slabljenja nervnog sistema do raka. Pronađite prirodne i blage pesticidne zamjene kako biste se riješili štetočina.
4. Izbjegavajte izlagati dijete isparavanjima boja. Boja se sastoji od mnoštva hemikalija koje bi mogle utjecati na djetetov razvoj. Ako nužno morate bojiti, otvorite prozore i dobro zračite sobu. Ako bojite u dječjoj sobi, zračite je barem mjesec dana prije nego što se dijete vrati u nju.
5. Šaljite vodu na provjeru. Mnoge ortovne hemikalije koje su prisutne u tlu mogu dospjeti u vodu bunara ili cisterne. Ovo bi se testiranje trebalo provoditi jednom godišnje.
6. Izbjegavajte upotrebu otrovnih sredstava za čišćenje. Udisanje otrovnih sredstava za čišćenje posebno
može utjecati na djetetov nervni sistem. Pronađite neotrovne zamjene za kućanske proizvode tipa osvježivača zraka,
sredstva za čišćenje tepiha, kupaonica, podova i pećnica.
7. Potpuno ventilirajte i održavajte svu opremu i uređaje na plin, ulje, drvo ili ugljen. Izgaranje nusprodukata
može utjecati na respiratorni sistem. Kako biste osigurali da se ti plinovi ne skupljaju u zatvorenom prostoru,
uključite ventilaciju svaki put kada kuhate na plinskom štednjaku. Također, kontrolirajte i održavajte cijevi za ventilaciju.
8. Pazite na tragove pesticide u hrani. Najbolja hrana za djecu uvijek je voće i povrće. Ali oni mogu sadržavati pesticide. Kako bismo izloženost pesticidima sveli na najmanju moguću mjeru, operite i ogulite voće i povrće i razmislite o tome da kupujete samo ono organski uzgojeno, osobito kada je u pitanju hrana koju dijete redovno i obilno konzumira. Pesticidi u hrani mnogo više štete djeci nego odraslima.
9. Provjerite postoji li u vašoj kući vlaga, plijesan i gljivice. Gljivice u kombinaciji s vlagom mogu uzrokovati alergije i respiratorne probleme. Osušite sobe pomoću odstranjivača vlage i operate površine otopinom jedne mjere
sirćeta prema jednoj mjeri boraksa otopljenog u toploj vodi.
10. Izbjegavajte uslove ekstremnog zagrijavanja. Nemojte voditi bebe i malu djecu van u danima visoke
sunčeve temperature. Čak i u blažim danima izbjegavajte izravno izlaganje suncu.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.