Da li je vaše djete natprosječno?

To je vrlo važno da znate. Ne zato da biste mogli da se hvalite da imate malog genija, već zato da biste mu pomogli da što bolje iskoristi svoje sposobnosti.
Takva djeca, recimo, već sa osam godina rezonuju kao desetogodišnjaci, sa lakoćom rješavaju zadatke predviđene nastavnim planom za viši razred i imaju IQ iznad 125 (prosječan IQ je 100).
Ako se ovakvo djete ne otkrije na vrijeme, ako mu se ne omogući da ubrza školovanje i ako nema dovoljno podsticaja u školi, biće zbunjeno zato što će osjećati da je drugačije od ostalih a neće znati zašto. Pošto ga ne zanimaju iste stvari kao njegove vršnjake, teško će moći da se sprijatelji sa njima. Osim toga, budući da mu ne odgovara način učenja koji se svodi na ponavljanje gradiva, neće uspjeti da postigne zapažene rezultate u školi. To je naučno potvrdilo i jedno francusko istraživanje u okviru koga je grupa od 145 natprosečno inteligentne djece praćena deset godina. Ispostavilo se da je 40 posto njih maturu položilo sa dovoljnim uspehom, a da 43 posto nije nastavilo školovanje posle završetka srednje škole.
Mini test

Šest pitanja koja roditelji treba da postave sebi:
1. Da li vaše djete voli enciklopedije?
2. Da li se druži sa starijom djecom?
3. Da li je pronicljivo?
4. Da li voli da procjenjuje ljude?
5. Da li je osetljivo na nepravdu?
6. Da li najradije samo uči?
Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, posavjetujte se sa školskim psihologom i učiteljicom kako da pomognete svom djetetu da maksimalno iskoristi svoje sposobnosti.

Izvor: Blic

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.