Čarolije na snijegu

Sankanje, skijanje i klizanje nisu jedine čari u kojima će djeca zimi uživati. Pravljenje snješka, crtanje po snijegu, grudvanje, također mogu biti posebno zadovoljstvo. A ono će biti veće ako im se i vi pridružite. Ne oklijevajte. Slobodno se upustite u neku od sniježnih avantura, a evo i nekoliko prijedloga kako se dobro, uz malo mašte, možete zabaviti na snijegu.
Crtajte po snijegu
Pronađite glatku površinu snijega i zamislite je kao veliki list papira. Dovoljne su vam tanka grančica i malo mašte. Možete crtati šta god poželite. Možete čak organizirati i takmičenje – ko će brže ili ljepše nešto nacrtati, ili igrati se pogađanja – šta je nacrtano. Ipak, znajte da je na snijegu teško ispraviti grešku, pa ćete morati biti pažljivi želite li na kraju imati dobru ili pobjedničku sliku.
Možete crtati i tako što ćete hodanjem ostavljati trag u snijegu, te tako dobiti odgovarajuću sliku, a možete i naizmjenično praviti poteze – prvo dijete pa onda vi. Mogućnosti je mnogo.
Napravite sliku
Pažljivo lezite na neugaženi snijeg, raširenim rukama i nogama. Zatim polako ustanite. Napravili ste otisak cijelog tijela. Neka to uradi i dijete, ali mu pomozite da ustane kako ne bi pokvarilo sliku. Sada možete uporediti ko je veći. Za ovu igru obavezna je nepromočiva odjeća.
Grudvajte se
Koje dijete se ne voli grudvati? Ovo je definitivno najomiljenija vrsta zabave na snijegu. Jedini rekvizit koji vam je potreban za grudvanje su nepromočive rukavice. Ako dijete nije spretno u pravljenju grudvi, pomozite mu i naučite ga kako da to uradi. Nakon toga, takmičenje možete početi. Ko će dalje baciti grudvu ili pogoditi metu koju ste napravili u snijegu. Pazite da meta ne bude neko od prolaznika.
Pratite tragove
U ovoj igri naučite dijete da prati tragove. Nađite neugaženi snijeg i ostavljajte tragove do nekog mjesta gdje se možete sakriti. Dijete treba pratiti vaše stope i doći do vas, odnosno pronaći vas. Nemojte se udaljavati previše, niti igrati ovu igru kad padne mrak. Jer, mlađa djeca bi se mogla uplašiti. Također, možete zajedno potražiti neku treću osobu, tatu, stariju sestru, brata ili druga.
Pravljenje snješka
Ponesite od kuće neku staru kapu ili šešir, stari šal, dugmad, mrkvu. Ovisno od toga da li je snijeg suh ili mokar, ovisit će i kakvog ćete snješka na kraju napraviti. Ne mora on biti veliki. Ali, važno je da sve rekvizite koje ste ponijeli stavite na odgovarajuće mjesto, te da se lijepo zabavite. U ovoj igri obostrano uživanje sigurno neće izostati.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.