Život prije rođenja

Beba i čuje i osjeća

Bebin čulni život je veoma bogat i aktivira se već između sedme i desete nedjelje života u maternici. U prvoj nedjelji formiraju se čulni receptori na mjestima koja će se u kasnijim mjesecima trudnoće transformisati u lice, dlanove i stopala.
Oko trećeg mjeseca javljaju se pokreti gutanja sa zatvaranjem i otvaranjem usta, a receptori za okus raspoređuju se na bebin jezik. Beba počinje da vidi i čuje od četvrtog do šestog mjeseca. Primjera radi, kada se na majčin stomak postavi izvor jake svjetlosti, dijete reaguje sužavanjem zjenica i pokušava okrenuti glavu na suprotnu stranu od izvora. Također, u tim mjesecima jako je osjetljiva i na buku.
U sedmom mjesecu trudnoće beba počinje da sanja, da „vidi“ nejasne likove, čuje zvukove, osjeća vibracije, razlikuje mirise…Govoreći o snovima, treba reći da su bebini snovi u velikoj mjeri povezani sa onim što majka osjeća i doživljava.

Komunikacija majke i djeteta odvija se, prije svega, na biohemijskom i hormonskom nivou. Svaki emotivni doživljaj majke prenosi se na plod. Ako se majka osjeća prijatno, beba prima dozu endorfina, hormona sreće, koji pokreće mirne i lijepe slike, te isto tako prijatne i opuštajuće snove kod bebe.

Ali, ukoliko je majka loše rapoložena, beba ima nemirne, ružne snove i ubrzan rad srca. Dakle, sami možete svojoj bebi omogućiti da lijepo sanja, te da bude sretna i zadovoljna u vašem stomaku. Govorite nježne riječi, slušajte opuštajuću muziku, masirajte stomak, gledajte filmove sa sretnim završetkom. I ne zaboravite da se beba osjeća, upravo onako kako se vi osjećate. Stoga, majke budite sretne i uživajte u svojoj trudnoći.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.