Život poslije infarkta

Jedno je istraživanje pokazalo da su seksualni odnosi iznimno promijenjeni nakon što je jedan od supružnika pretrpio srčani udar. Bračne dužnosti se zanemaruju i osjećaji poput ljutnje i frustracije se često zbunjuju sa manjkom neovisnosti i umorom.
Dr. Ryan sa Usler's Nursing Research Institute je jedan od autora studije, zajedno sa studenticom Hilary Thompson, medicinskom sestrom specijaliziranom upravo za slučajeve srčanih udara.
“Svi su sudionici okarakterizirali srčani udar kao događaj koji im je promijenio život. Suočavali su se sa konstantnom svakodnevnom borbom u uspostavljanju osjećaja normalnosti što je za sve bilo iznimno iscrpljujuće psihički i fizički,” tvrdi Dr. Ryan.
Ključna otkrića iz izvještaja, koja su nedavno objavljena u Journal of Clinical Nursing, uključivala su:
•    Promjene u seksualnim navikama. 35-godišnja žena koja je preživjela srčani udar dobro je opisala generalnu sliku stanja: “To više nije odnos muža i žene, već njegovatelja i pacijenta i nije nimalo ugodno i pošteno.”
•    Svi ispitanici, osim jednog, prijavili su smanjenje ili totalno gubljenje seksualnog apetita poslije srčanog udara. Neki su osjetili da je to uzrokovano lijekovima i strahom od drugog srčanog udara. Jedan 61-godišnjak je rekao kako sada ženu više smatra prijateljem nego suprugom.
•    Većina žena je izgubila zanimanje za vlastiti izgled, bez obzira na godine. “Ne zanima me odjeća, ne zanima me šminka, ne zanima me kosa. Prođu tjedni a da ja ne operem svoju kosu,” kaže jedna pedeset sedmogodišnja žena.
•    Svi su ispitanici tvrdili kako su se promijenili poslije infarkta, a nervoza, ljutnja, nemir, netolerantnost i iritacija su se često spominjale među ispitanicima. “Obično sam mirnog karaktera, ali sada poslije infarkta i najmanja stvar me razljuti” kaže pedeset trogodišnjak.
•    Mnogi preživjeli tvrde kako njihovi ispadi ljutnje reflektiraju unutarnju frustraciju zbog nemogućnosti obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti, kao spremanja čaja. Jedan je čovjek izjavio kako je njegova žena “prilično zdrava žena” te se zapitao “zašto bi se ona trebala mučiti oko njega?.”
•    Prezaštitnički supružnici osjećaju porast frustracije i ljutnje. Jedna sedamdeset osmogodišnja gospođa je objasnila kako joj njen muž ne dopušta da radi stvari koje je još u stanju zbog straha da ne padne.
•    Preživjeli su rekli kako se osjećaju sigurno kod kuće ali im je odbojno uspostaviti socijalne aktivnosti sa supružnikom zbog fizičkih i psihičkih posljedica koje je ostavio infarkt. “Puno puta me se pitalo da idemo negdje ali ja ne bih htio” rekao je četrdeset sedam godina star muškarac.
•    Umor je bio veliki problem za sve preživjele i često je bio asociran sa smanjenom neovisnošću i krivnjom. Pokazalo se teško planirati unaprijed jer nikad ne bi znali kako će se osjećati iz dana u dan.
“Nema sumnje da infarkti imaju dubok utjecaj na ljudske odnose i naše istraživanje pokazuje mnoge fizičke, psihičke, socijalne i emocionalne probleme koji nastaju sa srčanim udarom,” kaže Ms. Thompson. “Vrlo je važno istaknuti kako se srčani udar može desiti u bilo kojem životnom razdoblju. Pokazalo se da su mnogi ispitanici bili relativno mladi.”

Izvor: sciencedaily.com

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.