Žene i srčani udar

Svaki pacijent, neovisno o spolu, podvrgava se istim pretragama kada je srce je u pitanju. Međutim, svi srčani problemi manje su vidljivi kod žena, a samim tim i opasniji, nego kod muškaraca. Među njima je angiogram koji pokazuje koronarne arterije, odnosne probleme poput začepljenja arterija koje su najčešći uzrok srčanog udara.
Nekada kod žena nije moguće vidjeti ta začepljenja jer su milimetarska. Zato treba posvetiti posebnu pažnju ukoliko se žena žali na trajni umor ili ubrzano i plitko disanje. Simptomi srčanog udara kod žena daleko su prigušeniji i manje prepoznatljivi nego kod muškaraca. Upravo zato ne treba zanemarivati ni najmanje znakove koji ukazuju da nešto nije u redu. Svaka smetnja ima uzrok koji valja pronaći i nastojati ukloniti.
Iako su kod nekih žena znakovi srčanog udara jasni i izraženi, poput jake boli u prsima koja se širi prema ramenima, vratu i vilici, zavarati mogu prigušeniji i blaži simptomi.
Pažnju treba obratiti na: neobjašnjiv umor, vrtoglavicu, gubitak daha čak i prilikom uobičajenih aktivnosti, mučninu, bol ili nelagodan osjećaj u gornjem dijelu abdomena, težinu u prsima, bol u ramenima ili gornjem dijelu leđa.
Svaku, pa čak i najmanju promjenu koju osjetite, mada vam se činila minorna, obavezno prijavite ljekaru.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.