Zeleni čaj, zlato zdravlja

Panacea je bila grčka boginja liječenja i po njoj je nazvan mitološki lijek za sve bolesti – panaceja. Panaceju nikad niko neće naći u stvarnom životu, makar zavirio u najtajanstvenije kutke svekolike Prirode. Ali, postoje biljke tako čudesne da pomažu kod mnogih bolesti, a popis tih bolesti je nekad tako dug, da se čini da se radi o panaceji. Takav je zeleni čaj. Kinezima je bio užitak i lijek – tradicionalna kineska medicina ga je obilno koristila. Do sada su otkriveni blagotvorni učinci pijenja zelenog čaja kod tretmana mnogih oboljenja:
•    Rak: Španjolski stručnjaci sa Univerziteta Murcia i britanski iz Centra John Innes iz Norwicha uspjeli su dokazati da supstanca iz zelenog čaja ECGC sprečava nastanak ćelija raka i usporava njihov rast u slučajevima kada su već nastale. Pretpostavlja se da je to supstanca koja „jede“ ćelije raka. Američki stručnjaci sa Unverziteta Mississippi u svojim su istraživanjima došli do zaključka da ta ista supstanca može smanjiti tumoralnu masu kod raka dojke za 68 procenata. U Državnom centru za rak u Tokiju utvrđeno je da muškarci koji piju pet šoljica zelenog čaja dnevno imaju dvostruko manji rizik da rak prostate uznapreduje, a kod zdravih muškaraca dvostruko manji rizik da ga dobiju. Vjeruje se i svakodnevno se nalaze novi dokazi za to da zeleni čaj prevenira i pomaže kod liječenja raka žuči, debelog crijeva, grla, jajnika itd.
•    Akne: Istraživanje učinkovitosti zelenog čaja na ublažavanje akni uradila je dr. Jennifer Gan-Wong sa Filipina 2006. godine. Usporedivši ga sa 4-procentnim benzol-peroksidom, koji se često koristi u liječenju akni, otkrila je da zeleni čaj ima iste učinke u uklanjanju kao taj farmaceutski preparat, čak i da je mnogo bolji jer ne isušuje kožu i pruža joj dodatnu antioksidantnu zaštitu.
•    Srčane bolesti: Stručnjaci sa Atinskog univerziteta su nedavno za Evropsko udruženje kardiologa uradili istraživanje utjecaja svakodnevnog pijenja čaja na srčane funkcije i zaključili da ono kod zdravih osoba značajno smanjuje rizik od srčanih oboljevanja, pozitivnim djelovanjem na arterijske funkcije. Ranije je utvrđeno da od srčanih bolesti godišnje umire za oko 50 posto manje Japanaca nego Amerikanaca.
•    Parkinsonova i Alzheimerova bolest: U Centru za molekularnu medicinu Max Delbrück u Berlinu otkriveno je da ECGC obrće proces akumuliranja toksičnih proteina kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
•    I još… Zeleni čaj reducira nivo lošeg holesterola; jača imuno-sistem, pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa; smanjuje tjelesnu težinu; ublažava infekcije, glavobolje, depresiju; sprečava kvarenje zuba; otklanja umor i pospanost, s jedne, a donosi dobar san, s druge strane; podstiče na aktivnost; pomaže u borbi protiv raznih bakterija i virusa, itd., itd….
Iako su uočeni i neki neželjeni efekti redovnog pijenja zelenog čaja, oni nisu toliko značajni koliko dobrobit koju donosi. Preporuke se kreću od jedne do pet šoljica dnevno i ovise o tome pije li se preventivno ili kao lijek.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.