Zdravo starenje

Amerikanka Ellie Krieger, poznati nutricionista i autor knjige Hrana za kojom žudimo koju je nedavno objavila, tvrdi kako savremeni trendovi ograničavanja na pojedine namirnice nisu garant sporijeg starenja, prevencije raka i dugog života. Umjesto toga, ona preporučuje usmjerevanje na pojedine grupe namirnica. Ima ih pet i to su:
Cijele žitarice – smeđa riža i bulgur su prvi na listi. Rafi nirane žitarice siromašnije su antioksidansima, mineralima i vitaminima, tako da nam zapravo ne donose ništa korisno, osim što utole glad.
Zeleno lisnato povrće – takve namirnice su špinat i blitva, a bogate su kalcijem, vitaminima A, B i C. Lagane su za probavu i zahvalne za pripremu.
Sjemenke – bademi su sjajan izvor E vitamina, sjemenke sezama obogaćuju naš organizam kalcijem, orasi nam pružaju omega3 masnoće, dok su lješnjaci odličan izvor magnezija. I ne samo da su sjemnke zdrave, nego su i veoma ukusne.
Nemasni jogurt i mlijeko – jogurt sadrži kulture koje čiste crijevnu fl oru I pojačavaju imunitet, dok je jogurt izvor vitamina D, koji je neophodan za zdravlje kostiju.
Čaj – crni i zeleni čaj sadrže antioksidanse koji čiste tijelo, a izvor su i fl avanoida za koje se vjeruje da sprječavaju rak i upale. Osim korisnih sastojaka omogućavaju tijelu da se odmori.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.