Zdravlje i sok od paradajza

Paradajz, preko ljeta najčešće konzumiramo u vidu salate, i to sa zadovoljstvom. Međutim, koliko ga volimo zbog odličnog i efektno osvježavajućeg ukusa ljeti, tako bi podjednako zbog svih zdravih i korisnih sastojaka trebali da ga volimo i zimi. I to u vidu soka! Evo nekoliko razloga zašto.

Sok od paradajza je jako zdrav i koristan. Povoljan uticaj na regulisanje rada enzima, prostate i poboljšavanje vezivanja željeza u crvenim krvnim zrncima, samo su neke od činjenica da je tako. Dalje, organske kiseline u paradajzu učestvuju u procesu disanja ćelija, a dijetetski fibrili učestvuju u poboljšanju varenja, smanjuju opterećenje jetre i tako sprječavaju stvaranje uslova za razvoj teških oboljenja.
Kako stručnjaci preporučuju da voće i povrće učestvuje u dnevnoj količini oko 800 grama, to je preporučljivo da paradajz u raznim oblicima učestvuje sa oko 200 grama ili 2 decilitra – svakog dana, naravno.
Nutritivna vrijednost jednog paradajza
Kalijum reguliše ćelijski pritisak i obezbjeđuje funkciju nerava i muskulature, nema ograničenja pri unosu.
Natrijum obezbjeđuje pritisak vanćelijskim tečnostima i kao kalijum, omogućava nervnu i mišićnu aktivnost.
Fosfor omogućava transport makro i mikro elemenata u organizmu.
Magnezijum djeluje na strukturu kostiju i zuba, kontrakciju mišića, prijenos nervnih impulsa, pomaže aktivnost enzima.
Bakar potpomaže vezivanje željeza u hemoglobin.
Željezo je neophodno za stvaranje hemoglobina koji je odgovoran za prenošenje kiseonika putem krvi i za otpornost na infekcije.
Cink utiče na normalan rast i razvoj reproduktivnih organa, normalno funkcionisanje prostate, zacjeljivanje rana, u formiranju proteinskih nukleinskih kiselina, a takođe kontroliše aktivnost više od 100 enzima.
Likopen je vrsta provitamina A, učestvuje u rastu, poboljšanju vida i ima antioksidativne osobine.
Dijetetski fibrili su materije koje se ne vare u želucu i tankom crijevu, služe ¾ a ispunjavanje debelog crijeva pri čemu imaju dvostruku ulogu: služe za povećanje površine potrebne za obavljanje biohemijskih procesa pri čemu smanjuju opterećenje jetre i pri tome snižavaju kiselost u istom, što omogućava optimalan rast korisnih mikroorganizama koji normalno obitavaju u zdravom organizmu.
Ako ne zbog svega navedenog, čašu soka od paradajza popijte makar nakon najluđe pijanke i protiv najgoreg mamurluka. Videjet ćete – djeluje!

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.