Zašto se djeca boje visine

Pomozite im da prevaziđu komplekse
Zašto činjenica da je najniži u razredu djetetu može snažno da naruši samopouzdanje? Niska djeca mrze razvrstavanje u liniju po visini jer je uvjek onaj mali na kraju reda. To je posebno neprijatno za dječake jer visina u njihovom svijetu znači i viši status i veću popularnost u razredu.
Obično u nižim razredima osnovne škole niska djeca počinju da se osjećaju drugačijom, a pri tom ne pomaže zadirkivanje vršnjaka i davanje nadimaka. Protiv toga je veoma teško boriti se i na roditeljima je da djete nauče da se dobro osjeća u svom tjelu.

Razgovor je prvi korak
Razgovor treba započeti o tome kako smo svi jedinstveni i svako od nas ima nešto što mu nije po volji i s čim treba da zna da se nosi. Dobro je napomenuti i razliku između činjenice i problema. Ako je djete nisko, to je činjenica a ne problem. Problem je kada niska osoba ne može nešto da dohvati.
Veći problem je kada djete svoju „veličinu“ pokušava da nadoknadi negativnim ponašanjem kao što je agresivnost. U tom slučaju biće potrebna i pomoć učitelja, kako bi se djete među vršnjacima osjećalo podjednako sposobno i samouvjereno bez obzira na visinu. Djete bi trebalo da shvati da postoji više načina da se postane veliki, a jedan od njih je da bude dobar učenik.
Sport
Iako škola može da bude izvor mnogih negativnosti i problema za nisko djete, učestvovanje u sportskim grupama i timovima može da bude jedno od rješenja za povećanje djetetovog samopouzdanja. Dobro je da djete polazi u istu grupu kao i njegovi vršnjaci, odnosno da se ne svrstava s mlađima samo zato što je niži. Iako je rastom manji, ne znači da neće svladati sve tehnike igranja i zadatke koje trener ili učitelj postavi pred njega. Idealno bi bilo da se djete bavi nekim oblikom sportske aktivnosti u kojoj visina nije važna.
Empatija prije svega
Pokažite saosjećanje, ali ne i žaljenje prema djetetu. Razgovarajte, ohrabrite ga, dajte mu do znanja da znate kako se ponekad osjeća, ali da njegova visina nije problem, već činjenica s kojim može i mora da se nosi. Uz vašu pomoć i pomoć svih koji ga vole.

Izvor: blic.rs


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.