Zašto je spavanje kod djece tako veliki problem?

Zbog čega se bude noću, samo su neka pitanja na koje bi brojni roditelji voljeli dobiti odgovor. Na žalost, vjerojatno nikada u potpunosti nećemo znati pravu istinu. Naravno tek rođena djeca se zbog gladi, pa i drugih razloga i poteškoća bude svakih nekoliko sati ili imaju problem sa spavanjem, ali kako vaše dijete raste, spavanje po noći bi se trebalo regulirati, što znači da bi bez buđenja trebali spavati barem 10 sati. Naime, nespavanje vašeg djeteta može uvelike utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje, s obzirom da ćete i vi u tom slučaju biti neispavani, to će sigurno utjecati na vezu između vas i djeteta, te vas i vašeg partnera.
Postoje određene strategije koje možete primijetiti kada želite svoje dijete naviknuti da spava cijelu noć – od strategije da pustite dijete da se isplače i zaspi, do strategije zajedničkog spavanja. Na vama je da odlučite koja strategija odgovara vašoj porodici. Ono s čime se morate „naoružati“ prije privikavanja djeteta na spavanje je strpljenje i upornost.
Problemi sa spavanjem – od šest tjedana do šest mjeseci
Ovo je taktika koju možete primijeniti za bebu stariju od šest sedmica. Hranjenje bebe tokom dana neka bude živo, bučno i društveno, a noćna hranjenja neka budu tiha i nježna. Na taj način ćete pomoći bebi da nauči razliku između noći i dana.
Kada beba navrši šest sedmica dajte joj priliku da sama zaspi. Kada postane pospana, ali je još budna, stavite ju u krevetić. Neki stručnjaci savjetuju da ne ljuljate krevetić niti da ju uspavljujete dojenjem, jer će beba postati ovisna o tome. No, na vama je da odlučite što je za vas najbolje.
Stvorite rutinu s djetetom prije spavanja i neka ona bude kratka i jednostavna, primjerice – kupanje, pelena i pidžamica, hranjenje, kratka uspavanka. Sve to na kraju obavite u njenoj sobi i krevetiću, kako bi ona stekla dojam da joj je lijepo na tom mjestu.
Kada ju stavite u krevet dajte joj neki predmet, kao što je plišana igračka, prekrivač, jastučić. Nije loša ideja da plišana igračka, jastuk ili što ste već odlučili staviti u krevetić ima vaš miris. Naime, bebe imaju posebno razvijen miris njuha, pa će vas moći namirisati. To je posebno dobro kada se probude, jer će ih vaš miris smiriti.
Pustite bebu da se isplače u krevetu, ali nemojte počinjati s tom praksom prije četiri ili pet mjeseci starosti. Ako počne plakati nakon što ste ju stavili u krevet, nemojte ju ostavljati samu, ali ju nemojte niti dizati iz kreveta. Lagano ju pomazite, utješite ju sa svojim smirenim glasom da je sve u redu ali da je vrijeme za spavanje. Budite nježni, ali odlučni. Čekajte jednu do dvije minute pored kreveta i ponovo ju ostavite. Ponavljajte istu stvar tako dugo dok ne zaspi, s time da produžujete vrijeme između posjeta sobi.
Ako želite da beba spava s vama u krevetu, lagano ju njišite i mazite, tako dugo dok ne zaspi. Pretvarajte se da spavate kako bi sama shvatila da je vrijeme za spavanje. I vi i vaš partner izmijenjujte se u uspavljivanju, kako bi se beba naviknula na oboje, pa niti jedan niti drugi nećete imati problema prilikom uspavljivanja. Kada će beba biti dovoljno stara da spava cijelu noć bez hranjenja tada će i vaš partner moći preuzeti ulogu tješitelja ako se beba probudi. Osim toga, kada shvati da neće dobiti hranu svaki puta kada se probudi, vjerojatno će se sve manje buditi i zahtijevati ju.
Ako se vaša beba budi u noći bez razloga, pokušajte utvrditi zašto – je li gladna, je li njena pelena puna, je li joj hladno, vruće, je li bolesna.
Ako vam se beba budi nakon što mislite da ste zadovoljili sve njene potrebe, na žalost tu nema mnogo pomoći, posebno ako je beba mlađa od četiri mjeseca. Sve stvari koje smo vam rekli mogu vam pomoći, ali vi ćete sami morati naći vlastitu formulu, jer svako je dijete drugačije.
Zbog čega se bebe bude?
Bebe do tri mjeseca starosti imaju određene periode kada spavaju i kada su budne i ne razlikuju dan i noć, pa morate biti svjesni da u tih prvih nekoliko mjeseci nećete spavati duže od nekoliko sati u komadu. No, gotovo od samog početka možete raditi na bebinim navikama, što će vam se sigurno isplatiti kasnije.
Ako beba zaspi za vrijeme hranjenja ili prilikom čuvanja na rukama, polegnite ju na mjesto koje ste pripremili za njeno spavanje tokom dana – nekakvu nosiljku, košaru i sl. Ako je budna, potaknite ju da bude budna čim duže, zabavljajući ju, pričajući joj. Jednom rječju, družite se s njom. Na taj način ćete ju naučiti da razlikuje vrijeme spavanja i vrijeme budnosti i naučit ćete da određeno mjesto povezuje sa spavanjem.
Tokom prvih nekoliko sedmica nakon rođenja postoji mogućnost da ćete moći utješiti bebu mijenjanjem pelene, dok se drugima bebama ta aktivnost uopće neće sviđati. Također, postoji mogućnost da joj se premještanje njenog krevetića s jedne pozicije na drugu neće svidjeti.
Pokušajte bebu utješiti s dudom varalicom ili plišanom igračkom, no isto tako morate biti svjesni da ako se beba probudi i ako ju neće moći naći da ćete se vjerojatno vratiti na početak problema. Nemojte bebu držati predugo budnom, jer previše umorna beba je nemoguća beba…
Problemi sa spavanjem – od šest do devet mjeseci
U toj dobi, čak i bebe koje prije nisu imale problema sa spavanjem mogu imati problema, a jedan od razloga je strah od razdvojenosti. Naime, u to vrijeme počinje se razvijati svijest usamljenosti i brige da ste ju ostavili i da se nećete vratiti. To je upravo povezano s razvojem mentalnih i fizičkih sposobnosti. U to vrijeme vaša beba će učiti sjediti, okretati se, puzati i podići samostalno na noge.
Ako se vaša beba počne buditi u tom razdoblju kako bi vježbala nove vještine, kao što je sjedenje, ustajanje i sl., morate ju također isto tako naučiti kako da ponovno legne. Ponavljajući tu rutinu, moći ćete ju ponovno uspavati.
Bebe mogu doživjeti nagli skok u razvoju, koji nije isti kao kao i skok u rastu koji se zna događati, pa joj dodatno hranjenje po noći neće pomoći. Baš suprotno, s nepotrebnim hranjenjem postoji mogućnost da će se problemi sa spavanjem povećati i prolongirati. Naime, ponovno će postati ovisna o hrani kako bi lakše zaspala.
Naravno, tu je još jedan „problem“ a to je rast prvih zubića. Ako vam se ne čini da je beba u bolovima, nastavite sa uobičajenom rutinom uspavljivanja, no ako ju bole desni, pokušajte joj olakšati bol s laganom masažom desni i dajte joj hladni predmet za grickanje. Ako vaša beba zaista ima problema s rastom zubića, dajte joj dječju dozu paracetamola.
Problemi sa spavanjem – od devet do 12 mjeseci
Vaša beba s toliko mjeseci je definitivno dovoljno velika da prespava cijelu noć, no postoji mogućnost da u to vrijeme mijenja navike spavanja po danu i možda još uvijek pati od straha razdvojenosti i usamljenosti. Budite spremni da promijenite svoju rutinu uspavljivanja kako beba raste. Pokušajte pomaknuti njen popodnevni počinak, tako da ju stavite spavati ranije i da spava kraće nego prije. Držite se i dalje vaše rutine prije spavanja i nemojte odstupati od nje, makar će vas dijete svaki dan testirati.
Dajte bebi do znanja da kada je vrijeme za krevet, nema više pogovora. Ako pomaže, pet minuta prije spavanja uključite laganu i tihu muziku kako bi označili da došlo to vrijeme. Na taj način će beba imati dojam da naredba nije došla od vas, nego od nekog drugog izvora na koji ona niti malo ne može utjecati. Ostavite vrata od njene sobe lagano otvorena tako da vas može čuti i da bude sigurna da ste u blizini i da ju niste napustili.
Kao što smo već spomenuli, nema univerzalnog lijeka za spavanje beba do godine dana života, no postoje određene stvari koje možete pokušati kako bi postigli željeni cilj. Ono što je najvažnije da nađete svoj recept, kako bi i bebi i sebi olakšali život i učinili ga ugodnijim.
www.source.ba