Začin kari dobar protiv starenja mozga

Začin kari dobar protiv starenja mozga
Ishrana bogata karijem može da zaštiti mozak od starenja, saopštili su azijski naučnici u studiji objavljenoj u SAD i dodali da povečano konzumiranje karija poboljšava kognitivne funkcije.
Kari posjeduje protivupalna svojstva i svojstva antioksidansa i dobar je u sprečavanju dobijanja Alchajmerove bolesti, mada može da ima štetne efekte na želudac, jetru i bubrege zbog ljutine, navodi se u studiji.
Antioksidansi, kao što je vitamin E, poznati su da štite neurone i pomažu pacijentima koji imaju umjerenu demenciju da očuvaju svoje kognitivne funkcije. Profesor Ce Pin sa Univerziteta u Singapuru je rekao da je sproveo studiju tokom koje su ispitanici podjeljeni u tri grupe – prva grupa je malo konzumirala kari (jednom u šest mjeseci), druga češće (više puta mjesečno), a treća nije uzimala kari uopšte.
Na osnovu rezultata testova o kognitivnim sposobnostima, naučnici su utvrdili da su oni koji su rjetko i često uzimali kari imali znatno bolje rezultate od ispitanika koji nisu uzimali taj začin.
“Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti”, rekao je Ce Pin.
Kari se najviše koristi u Indiji, navodi se u studiji i dodaje da u toj zemlji ima malo oboljelih od Alchajmerove bolesti.
(banjalukalive)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.