Vrijeme je da mama ide na posao

 

Ponekad se zaposlena majka osjeća izgubljeno i u velikoj mjeri neispunjeno.Bezbroj pitanja si postavlja: “Šta je moj prioritet?”, “Da li imam pravo da radim?”, ” Koliko moja djeca pate zbog toga ?” – sva ta pitanja kao posljedicu neizbježno imaju grižu savjesti.

 

Javlja se osjećaj krivice zbog želje za uspjehom i sopstvenom afirmacijom na, kako se to u ovim pogrešnim situacijama često misli, štetu svoje djece.

 

 

 

Zaposlena mama je uzor djeci

 

“Majke, kao i očevi imaju pravo na lični i profesionalni život. Mama koja radi, koja je ispunjena svojom profesijom i koja ima kompletan lični život, je mama koja djeci postaje pravi uzor. Svojim primjerom ona pokazuje da je život mozaik raznih aktivnosti, kako porodičnih, tako profesionalnih, ali i ličnih.

 

Mame su odgovorne za emotivni razvoj

 

Strah da će djeca biti emotivno nestabilna, jer ne provode dosta vremena sa majkom, čak ni u psihološkom smislu nema opravdanja. Boravak uz bebu do godinu dana je najpresudniji za formiranje djetetovog samopouzdanja i osjećaja sigurnosti. U kasnijem periodu za djecu je korisno da se odvajaju, osamostaljuju, da shvataju da postoje trenuci kada mama nije tu. Za uspješno roditeljstvo nije presudan kvantitet, već kvalitet vremena proveden sa djetetom.

 

 

 

Roditeljstvo i posao se dopunjuju

 

Poželjno je da zaposlena mama vikend odvoji samo za porodicu. Iako mnoge mame subotu i nedelju obično doživljavaju kao dane za peglanje, spremanje i kuhanje, za sve bi bilo mnogo korisnije ako bi se ovi dani provodili u prirodi. Mali izlet, igra na otvorenom, ili neka zajednička porodična akcija (vožnja biciklom…) za djete će biti nezaboravna. A trenuci odmora i porodične ljubavi prijaće i vama.

 

Zato, uživajte u poslu i roditeljstvu. Ne doživljavajte ih kao kontradiktorne aktivnosti. Posao vas neće odvojiti od djeteta, kao što vam ni djete neće uskratiti uspjeh na poslu. Roditeljstvo i profesija se međusobno dopunjuju.

 

 

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.