Vrijeme alergija

Neprijatelj vreba

Alergičari imaju problema i sa spavanjem. Istraživanja pokazuju da se gotovo 44 posto alergičnih osoba ujutru budi umorno uprkos osmosatnom snu. U usporedbi s onima koji nemaju problema s alergijama, ozbiljni alergičari su češće iskusili i glavobolju, tjeskobu i depresiju
Prvi korak koji morate napraviti kada posumnjate da imate bilo kakvu alergiju, jeste identificiranje supstanci koje je izazivaju. Ponekad je to vrlo jednostavno, ako dirate mačku, pa nakon toga protrljate oči, koje počinju da suze i svrbe, znat ćete u čemu je problem. Ipak, nije svaki put tako lako. Nekad je potraga za alergenom jako frustrirajuća i zahtijeva brojne i prilično zamorne alergo testove.
Prije nego se obratite ljekaru, nešto napravite sami i olakšajte i sebi i njemu. Napravite tačan prikaz alergijskih napada, jer testiranje na alergije ima efekta samo u slučaju kada pacijent i ljekar imaju neku ideju o tome na šta bi se trebalo testirati.
Budite spremni ne samo na opisivanje sadašnje situacije i onog za šta se pretpostavlja da su potencijalni alergeni, nego i na ono što se događalo u djetinjstvu i na činjenicu pati li neko u porodici od nekih alergija.
Vaš ljekar će trebati i detalje o vašem domu i mjestu na kojem radite, kao i listu lijekova koje uzimate, uključujući i onih koje uzimate na recept, kao i popis alternativnih lijekova (raznih trava i čajeva) koje koristite. Trebao bi znati i detalje o vašim drugim medicinskim problemima ili bolestima, jer one mogu utjecati na težinu i liječenje alergija, i obrnuto.
Ovo su jako bitne stvari i ako ih preskočite, manje su šanse da ćete otkriti šta uzrokuje vašu alergiju. Nakon što napravite listu potencijalnih alergena, može se krenuti na testiranja, koja se obično rade kako bi se potvrdila određena sumnja.
Ljekar bi vas mogao uputiti specijalisti za uho, grlo i nos kako biste izliječili rinitis i sinusitis, pulmologu u slučaju da imate astmu ili dermatologu ako imate neki osip.
Neugodna sezonska bolest je i alergijski konjunktivitis. Uzroci alergijskih reakcija oka su različiti, kao i mehanizmi nastanka alergije. U liječenju alergijskog konjunktivitisa presudni su anamneza i temeljit očni pregled. Pri sumnji na alergijski konjunktivitis, određivanje pravilne dijagnoze potrebno je prepustiti oftalmologu. Nekritična primjena kortikosteroida, bez redovnih oftalmoloških kontrola, može stvoriti ozbiljne probleme i maskirati znakove upale sasvim druge geneze.
Ovaj oblik konjunktivitisa javlja se uglavnom uz periodičnu pojavu alergena u okolini. Najčešće su to alergeni biljnog, a rjeđe životinjskog porijekla. Može se javiti i u necikličkom, hroničnom obliku prilikom izloženosti alergenu. Osim očnih, prisutni su i simptomi respiratornog (kihanje, sekrecija iza nosa prema ždrijelu) i kožnog sistema (urtikarija i svrbež kože).
Alergičari imaju problema i sa spavanjem. Istraživanja pokazuju da se gotovo 44 posto alergičnih osoba ujutru budi umorno uprkos osmosatnom snu. U usporedbi s onima koji nemaju problema s alergijama, ozbiljni alergičari su češće iskusili i glavobolju, tjeskobu i depresiju.

ANTR: Kućni savjeti za alergične
– istuširajte se prije nego što legnete u krevet kako biste izbjegli zadržavanje polena na sebi
– nabavite kvalitetan pročistač zraka, a filter redovno perite ili mijenjate
– držite zatvorena vrata i prozore kako polen ne bi ulazio u stan
– pokušajte izbjegavati sušenje odjeće na otvorenom
ANTR:
1 Tip reakcije

alergijski rinitis – sezonski, kao i tokom cijele godine

Simptomi

kihanje, nos koji curi i svrbi ili je pak začepljen

Alergen

polen (trave, drveća) prašina, životinjske dlake

2 Tip reakcije

alergijski konjunktivitis

Simptomi

svrbež, crvene i vodenkaste oči

Alergen

polen, prašina, životinjske dlake
3 Tip reakcije

alergijska astma

Simptomi

kašalj, teško disanje, zategnuta pluća

Alergen

polen, prašina, životinjske dlake, izmet žohara

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.