Vaša beba i prvi zubići

Kada vašoj bebi počnu rasti zubi to može biti jako težak period i za vas, a ne samo za bebu. Slijedi niz besanih noći, nosanja, maženja i tješenja. U ovom periodu vaša beba će htjeti da je nosate iako ste je možda već odvikli od toga. Obično tada bebe traže više pažnje i sigurnosti i mogu postati jako nervozne i nesretne. Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da „progurate“ prvi zubić. Poslije već postaje lakše.
1. Prije svega tražite očigledne znakove koji su vezani za izbijanje zubića, kao što su crveni obrazi, temperatura, neuobičajena nervoza, promjene u ponašanju, načinu ishrane i spavanja. Također obratite pažnju na desni da li su upaljene i crvene, blagi osip oko usana i iznenadni osip po guzi.
2. Mazite bebu više nego inače jer će je to opustiti i bar malo smiriti.
3. Masirajte joj desni vrhom prsta, ukoliko vam dozvoli. Većina beba ovo voli jer im ublažava bol desni.
4. Natopite pamučnu pelenu ili krpu u vodu i zaledite je, te dajte vašoj bebi da je žvaće. Hladnoća i skrućenost krpe će goditi vašoj bebi.
5. Nabavite igračke koje možete smrznuti u frižideru da bi vaša beba mogla da ih grize.
6. Ukoliko je vaša beba već malo narasla da može piti nešto drugo osim mlijeka, napravite hladne napitke da biste joj smirili upaljene desni.
7. Ukoliko vaša beba već može jesti krutu hranu dajte joj hladnu, blagu hranu, npr. narendanu jabuku ili voćni jogurt.
8. Očistite područje oko usana pogotovo ako beba mnogo slini. Na taj način ćete spriječiti osip koji se javlja prilikom izbijanja zubića.
9. Nabavite neke homeopatske tablete ili sirupe koji će ublažiti bol desni. Ili možete nabaviti gel za desni koji je baš namijenjen za bebe da im utrnu desni.
10. Ukoliko baš postane nepodnošljivo, dajte bebi neku tabletu protiv bolova koju je odobrio vaš doktor.

source:ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.