Uređenje potkrovlja

Prostori u potkrovlju se ističu atraktivnošću i posebnošću, te su kao takvi privlačni za stambene prostore. No, atraktivnost nosi i izazove vezane uz uređenje i opremanje zbog kosih krovova i nepravilnosti koje oni čine. Upravo iz tog razloga, javlja se strah kod pojedinaca i birajući između kupovine klasičnog stana ili onog u potkrovlju, biraju verziju jednostavniju za uređenje. U potkrovlju često žive arhitekti i umjetnici, jer upravo u uređenju ovakvih prostora mogu iskazati svoje kreativne potencijale. Prvi susret sa stanom u potkrovlju nikako ne bi smio izazvati pomisao kako se u takav prostor ne može smjestiti niti običan ormar. Sve ono, što se u početku čini kao nedostatak, uz stručne savjete i dobre ideje se može pretvoriti u prednost takvog prostora. Kako biste maksimalno iskoristili površinu ispod kosog plafona, opremite dom namještajem izrađenim po mjeri, koji će se kao takav u potpunosti uklopiti u prostor. Ugradbeni ormari su idealni za ovakve stanove. Dječju sobu prilagodite kosinama izradom namještaja po mjeri. Ukoliko je u prostor potrebno smjestiti dva ležaja, umjesto kreveta na sprat, smjestite dječji krevet s dodatnim u ladici ili jedan do drugog, te tako nećete ovisiti o korisnoj visini sobe. Niže dijelove stana možete iskoristiti i za smještaj radnih stolova, npr. u dječjoj sobi ili u boravku za formiranje radnog kutka s kompjuterom.
Gornje kuhinjske elemente, u kosim dijelovima stana, možete organizovati kaskadno ili donje elemente izvesti u punoj visini do kosina. Na taj ćete način stvoriti dodatni prostor za odlaganje stvari i namirnica, koji ste izgubili zbog nemogućnosti postave gornjih elemenata. Ukoliko, zbog ovakve organizacije, nemate dovoljno radnih ploha, stvorite ih postavljanjem pulta, tj. šanka prema trpezariji. Kosine u kupatilu također možete dobro iskoristiti smještajući wc šolju, mašinu za veš ili ležeću kadu ispod njih. Ležeća kada bi trebala biti postavljena okomito na prostor ispod kosine kako bi se jedan njen dio ipak prostirao u višem dijelu i omogućio ispravljeni položaj osobi koja se tušira. Prostor potkrovlja može pružati dodatnu atrakciju i komociju ukoliko je dovoljno visok da se u najvišem dijelu smjesti galerija s pristupom stepenicama ili strmim stepenicama.
Na galeriju smjestite dodatnu spavaonicu ili hobi prostor, koji čak i sa smanjenom visinom možete koristiti za opuštanje, čitanje u ležaljci ili vježbanje na podu. I na kraju, ukoliko se i dalje osjećate potpuno bespomoćno u organizaciji prostora omeđenog s puno kosih ploha, potražite pomoć arhitekte, koji će svojim znanjem, iskustvom i maštovitošću učiniti vaš stan u potkrovlju funkcionalnim i ugodnim za život.

A.T./interijernet.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.