Umiljati odgajatelji na četiri noge

Kućni ljubimac može igrati važnu ulogu u dječjem odrastanju. Pomoći će u vašim naporima da naučite dijete da izvršava školske i kućne obaveze. Umiljata životinjica odvojit će ga od TV-a i video-igrica i izvući iz kuće.
Djeluju na zdravlje
Druženje sa životinjama smanjuje krvni pritisak, prevenira bolesti srca i liječi depresiju. Kućni ljubimci uče djecu odgovornosti. Prvi ljubimac djetetu bi mogla biti akvarijska ribica jer može samo brinuti o njoj. Preuzimajući odgovornost za opstanak nekog živog bića, djeca se uče disciplini, strpljenju, požrtvovanosti, nježnosti i samilosti. Kućni ljubimci pomažu stvaranju radnih navika. Šetnja sa psom, razgovor sa papigicom ili hranjenje hrčka mnogo su bolje pauze od učenja nego što je, recimo, igranje na računaru. Djeca će se uz kućne ljubimce naučiti kretati i boraviti u prirodi, te otvoriti nove horizonte i interesne sfere.
Uče djecu životu
Kućni ljubimci djecu uče životu, pa se susreću s rađanjem, bolešću i smrti, te kako da se postave u takvim situacijama. Djeca će lakše naučiti da dijele, kako materijalne stvari tako i roditeljsku ljubav s braćom i sestrama. Oni koji imaju ljubimce komunikativniji su i lakše sklapaju prijateljstva. Dobri su i za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da djeca, u bliskom kontaktu sa životinjama, imaju manju sklonost alergijama, posebno astmi. Ukoliko su u dobi do godine dana bila u dodiru sa mačkama, za 50 posto manje obolijevaju od različitih alergija.
Imati ih pod nadzorom
Djeca mlađa od 10 godina ne mogu se u potpunosti brinuti za životinju. Generalno, svu brigu oko ljubimca roditelji bi trebali da nadziru. Dobro je uvijek imati stvari „na oku“, posebno ako je riječ o manjem djetetu. Djeca do četiri godine često imaju napade agresivnosti i bijesa, pa roditelji trebaju biti svjesni opasnosti i po dijete, ali i životinju. Obično je to prolazna faza, mada posljedice mogu biti katastrofalne.
Agresivnost prema životinjama u starijoj dobi može biti znak ozbiljnih emocionalnih poremećaja. Dijete koje zlostavlja životinje često je i samo zlostavljano i treba mu pomoći.
Služite djetetu kao primjer
Odnos prema životinjama dijete će graditi prema vašoj slici. Stoga, neka bude pun pažnje, nježnosti i ljubavi. Ukoliko nemate afiniteta prema životinjama ili smatrate da vam je kućni ljubimac teret, ne nabavljajte ga! Prethodno razmislite kakva životinja odgovara vašoj porodici, stambenim uvjetima i načinu života.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.