Učinite svoj dom sigurnim za dijete

Opasnost vreba na svakom koraku

Stavili ste štitnik na utičnicu i mislite da ste time zaštitili dijete. Greška. Dječija znatiželja nema granica…
Djeca su veliki istraživači. Guraju prstiće u utičnice, diraju kablove, uključuju i isključuju svjetlo.
Struja ih uvijek posebno privlači, zato je jako bitna zaštita od struje.
Nabavite zaštitnike za utičnice, zamijenite oštećene kablove, kao i napukle prekidače. Izolujte svaku žicu.
Vatra
Privlači ih vatra. Rerna, ringla, grijalica posebno su atraktivni djeci. Kontakt sa vrelim površinama dovodi do opekotina i stresa, ali isto tako je opasno i stavljanje predmeta, poput krpene lutke ili bilo koje igračke blizu izvora vatre.
Može doći do požara. Zaštitite ih od vatre. Potrudite se da ovi aparati ne budu dostupni mališanima ili djecu ne ispuštajte iz vida dok aparati rade.
Voda
Voda je joše jedna u nizu opasnosti, tako da je zaštita od vode također na popisu. Nikada ne ostavljajte dijete samo u kadi. Vrlo lako može da sklizne pod vodu ili samo da pokuša ustati te padne.
Veš mašina
Veš mašina zna također biti veliki izvor opasnosti. Niste ni svjesni gdje dijete može odvesti njegova mašta i znatiželja. Veš mašinu uključujte noću, a preko dana obavezno je isključite iz struje.
Djeca vas tokom dana posmatraju i kopiraju sve što radite, zato pripazite.
Udarci i padovi
Dijete treba zaštiti i od udaraca i padova. Oštre ivice stolova, nisko postavljeni uređaji, ladice, teški ukrasi, mogu ozbiljno povrijediti dijete. Na ivice stolova stavite zaštitnike, ladice zaključavajte, teške stvari stavite visoko iznad. Oslobodite prostor od viška stvari.
Trovanje
Zaštita od trovanja je sljedeće o čemu treba brinuti. Šarene boce u kupatilu, lijekovi, kreme i kremice izazov su za dijete. Otvaranje boca i probanje sadržaja spada u dječije istraživanje. Sve hemikalije i sve što može otrovati dijete držite na mjestu nedostupnom za njega, daleko od očiju.
Osmotrite svoj stan. Uradite to pažljivo. Pokušajte uočiti sve one stvari koje mogu ugroziti sigurnost vašeg djeteta i eliminirajte ih.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.