Trudnice ne trebaju jesti za dvoje

Potreba da se jede za dvoje tijekom trudnoće je samo mit. Trudnice se ne bi smjele udebljati više od 10 kilograma jer suvišak masnog tkiva može prije odmoći nego pomoći zdravoj trudnoći.
Trudnice treba upozoriti da je ‘jedenje za dvoje’ samo mit, upozoravaju britanski zdravstveni stručnjaci u svojim smjernicama.
Prvih 6 mjeseci trudnoće ne trebaju drastično mijenjati prehranu prelazeći na sve kaloričnije namirnice. Pa čak i tijekom zadnja 3 mjeseca trebaju tek dodatnih 200 kalorija na dan – ekvivalent jednog manjeg sendviča.
Ovaj savjet dolazi nakon što je uočen sve veći broj pretilih trudnica – čak svaka četvrta je pretila, a svaka treća ima suvišak kilograma.
A debljina zapravo predstavlja rizični faktor za bebu iako treba naglasiti da tijekom trudnoće ne smiju ni naglo gubiti na kilaži. Umjesto toga suvišne kilograme trebale bi skinuti prije trudnoće i nakon poroda.
Smjernice su izdali u National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Profesor Mike Kelly, direktor NICE kaže:”Žene često bombardiraju sasvim suprotnim savjetima o tome što je zdrava prehrana i koliko bi trebale vježbati. Mnoge žene sa suviškom kilograma imaju zdrave bebe no dokazi sugeriraju da je ovakva trudnoća, kod žena s indeksom tjelesne mase većim od 30, rizičnija.”
“Važno je da žene znaju da gubitak kilograma nakon poroda zahtjeva vrijeme te da tjelovježba i postepeni gubitak kilograma neće utjecati na sposobnost dojenja,” dodao je.
Iz britanske udruge Royal College of Obstetricians and Gynaecologists poručuju da preporučena granica debljanja tijekom trudnoće iznosi najviše 10 do 12 kilograma.


www.net.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.