Trudnica na plaži

Velike vrućine skoro svima teško padaju, a naročito trudnicama koje su nervoznije, mnogo se znoje, sporije se kreću i otiču im noge. Zbog djelovanja hormona progesterona, tjelesna temperatura trudnice je nešto viša od normalnog stanja. Tokom vrelih ljetnih dana one moraju biti pažljivije od ostalih aktivnih osoba, te slijediti neka pravila kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.
Buduće mame mogu sebi olakšati ljetne dane tako što će koristiti komotnu garderobu od prirodnih materijala “koji dišu“ kao što su pamuk i lan i preporučuje se da odjeća bude svijetlih i pastelnih tonova.
U trudnoći treba izbjegavati odlazak u solarijum i upotrebu sredstava za samopotamnjivanje, jer još nema dovoljno saznanja kako oni utiču na majku i nerođeno dijete.
Plivanje se često preporučuje trudnicama (pod uslovom da voda nije prljava) kao odlična ljetna rekreacija, jer pored potrebnog rashlađivanja, rasterećuje kukove i zglobove.
Prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do sunčanice i toplotnog udara. Često se javljaju i toplotni grčevi. Zato je veoma važno unositi mnogo tečnosti i minerala, kako bi se smanjila mogućnost od dehidracije i podizanja tjelesne temperature, ali je neophodno i kožu mazati kremama sa što višim zaštitnim faktorom.
Trudnicama često otiču noge i ruke. To može da se ublaži polusatnim ležanjem sa blago podignutim nogama.

www.ljepota.ba

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.